Back to Campaigns

Ръка за ръка - платформа за подпомагане на незрящи от незрящи


Кои сме ние?

Фондация „Сърцето на Йелена“ наскоро завърши успешно инициативата „Невидима вечеря“. Чрез нея бяха доставени над 700 топли вечери на възрастни незрящи хора. Първоначалната цел бе осигуряването 3-степенна вечеря на 30 незрящи души в продължение на 1 месец(от 14.04.2020г. до 13.05.2020г.). Благодарение на всички включили се, целевата сума беше надхвърлена и увеличихме двойно броя на подпомаганите – от 30 на 60 души!

Тъмен ресторант Тенебрис – първият тъмен ресторант на Балканите, беше основен партньор в проекта, както е и в сегашната ни инициатива. Основна част от концепцията на Тенебрис са незрящите домакини, които въвеждат гостите в интригуващия (и вкусен) свят на тъмнината. В екипа на ресторанта има 4 напълно незрящи колеги и един с 0,05% остатъчно зрение.

 

Началото

Успехът на „Невидима вечеря“ и доставката на адрес спестяваше на възрастните хора трудното (и опасно) чакане на опашки. Възрастните незрящи хора са изложени на много по-голям риск при излизане поради нуждата от допир до различни повърхности и много често нямат на кого да разчитат за ежедневните си нужди.

В разговорите ни с бенефициентите, както и с незрящите ни колеги в екипа на Тенебрис разбрахме, че затрудненията, свързани с пазаруването и излизането извън дома, съществуват и извън извънредната ситуация в момента. Затова решихме да направим своеобразно проучване измежу 180 незрящи членове на „Съюза на слепите“ в гр. София. Над половината от тях споделиха, че имат силна нужда от логистична помощ при пазаруване, закупуване на лекарства, посещение при лекар или друга помощ в ежедневието им.

 

Идеята

Благодарение на тези разговори и съвети, решихме да създадем нова инициатива, надграждаща досегашната ни работа. Създадохме платформата „Ръка за ръка“, която осигурява нужната подкрепа на едни от най-затруднените членове на нашето обществото.

         Как работим накратко:

  • За голяма част от възрастните, незрящи хора използването на онлайн платформи, ако изобщо е възможно, представлява затруднение, ще предложим телефонен номер, чрез който да правят своите поръчки и заявки. Приемането на поръчките ще се осъществява от незрящите колеги даващи дежурства, които са част от екипа на Тенебрис. По този начин се осигурява заетост на незрящи, останали без работа в следствие на обявеното извънредно положение.
  • Всеки незрящ човек в гр. София може да се обади на телефона и да заяви помощ. Тя може да се изразява в доставка на продукти, лекарства, в съпровождане до магазин или друг важен обект, придружаване до лекарски кабинет, както и помощ при избор на дрехи и други стоки от първа необходимост.
  • Доброволец, който да осигури помощта, ще бъде изпратен в уречения ден и час. Самата услуга е напълно безплатна, а цените на пазаруваните стоки не се увеличават.

Как да се включите?

„Ръка за ръка“ вече е в ход и незрящите хора получават така необходимата подкрепа. За да може да продължи да съществува, се нуждаем от ежедневно от средства за транспорт, гориво, поддръжка на телефонната линия, осигуряване на предпазни средства за доброволците и консумативи.

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Пламен Веселинов
Donated so far
 100  лв.

Goal amount
 7,800  лв.
End of Campaign
28.05.2020
Donor(s)
2

Category : Деца и възрастни с увреждания

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: Фондация 'Сърцето на Йелена'

Donors

Donor Name
Amount
Anonymous donor  50  лв.
Anonymous donor  50  лв.

Giveback details


Donate 700 lv. and get:
Вечеря за двама в тъмен ресторант
Тенебрис

Total: 10 gift/s/.
 

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Пламен Веселинов

Campaign QR Code

Ръка за ръка - платформа за подпомагане на незрящи от незрящи - Платформата
Платформата.бг © 2022. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта