Back to Campaigns

Филм за улица 'Цар Иван Асен II'


Отдавна искам да направя филм за улица „Иван Асен II”. Представете си един разказ, който започва от „Орлов мост” и двете емблематични сгради „Царевец” и „Асеновец”. После поемаме към „Арт клуба”, триъгълната градинка, сладкарница „Пчела”. Кино „Влайкова”, фурната, плод-зеленчука на ъгъла със „Загоре”, откъдето тръгна познатият на всички търговец Митко. Всички магазини по този маршрут смениха по няколко пъти предназначението си, а ние ще си спомним как изглеждаха преди години. Колбасарницата на Страхил, който в свободното си време правеше кръстословици. Книжарница „Калина Вескова”. Тогава млекарниците и бакалиите бяха различни магазини - не можеше да се продава мляко в бакалията, а в млекарниците имаше само млечни продукти. Ще покажем „Стъклената спирка”, ще разкажем как първо трамваят е бил само с една линия, после станаха две, после пак една, докато накрая изчезна. Градинката през сегашната „Райфайзенбанк” или площад „Португалия”, както неотдавна бе наречена. Тогава в нея имаше паметник на поета Димитър Полянов, не че съм чел негови стихове. Ще тръгнем и нагоре към мястото на бившата поща, където днес има пицария. Ще видим къде бяха „Мизия” и „Козирог” - две винаги пълни кръчми, макар че втората бе по-скоро ресторант. Ще огледаме от птичи поглед „комплекс Ленин” и квартал „Войводите”. Печатницата, която стана хотел.

В нашата махала са живели много известни личности, например Дора Габе и Ран Босилек и накратко ще разкажем и за тях. Има много запазени снимки от нашата улица, включително от бомбардировките, които ще съпоставим с днешното състояние на сградите. Някои филми са заснети в квартала и можем да ползваме кадри от тях. Сладкодумни съседи ще разказват за онова време, в което играехме на улицата спокойно, защото автомобили почти нямаше. През зимата пързалките по „Мизия” и „Омуртаг” се заледяваха допълнително с вода, която носехме в тенджери, а лоши съседи хвърляха сгурия, за да ни пречат. Плодните дървета бяха много и по тях висяха деца, които ядаха череши, джанки, дюли...

Когато започнем снимки, ще се родят още много идеи, защото съкварталците ни са интелигентни хора и ще помагат с разкази и спомени. Но за начало трябва да съберем някаква сума. За да може да се направи хубава премиера, после филмът да се излъчи по телевизия, да се направят DVD-та, трябва да се снима и монтира на професионална техника, а за да бъде наета, са нужни пари. Някакви суми ще трябват и за оператор, дрон, монтажист. Затова правя тази дарителска кампания, като от нейния резултат ще зависи дали имаме сили да направим филма или не. Разбира се всички дарители ще получат като подарък филма и ще бъдат почетни гости на премиерата в кино „Влайкова”.

С Божията помощ напред!

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Олег Ковачев
Donated so far
 2,383  лв.

Goal amount
 10,000  лв.
End of Campaign
27.07.2020
Donor(s)
25

Category : Култура / изкуство

Legal state: INDIVIDUALS

Beneficiary: Олег Ковачев

Donors

Donor Name
Amount
Евелина и Васил Попови  20  лв.
Anonymous donor  10  лв.
Момчил Карамитев  100  лв.
Димитър Стефанов  100  лв.
"Търтей консулт" ООД  143  лв.

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Олег Ковачев

Campaign QR Code

Филм за улица 'Цар Иван Асен II' - Платформата
Платформата.бг © 2021. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта