Back to Campaigns

Да създадем още една семейна стая за недоносените бебета


Скъпи Дарители, благодарение на вашата всеотдайност, съвместно с радио „Витоша“ – „Повече българчета за България“ и Ивентас, успяхме да изградим 4 семейни стаи и стоплихме сърцата на родители, чиито малки големи герои се намират в неонатологични отделения в София – Майчин дом и СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“, както и в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ – В. Търново и в МБАЛ Пловдив.


Вярваме, че и сега, с общи усилия, ще успеем да съберем средства за изграждането на още една Семейна стая, в която родителите на недоносени бебета ще могат да прекарват време с децата си, в гр. Бургас.

Над 15% от бебетата в Бургаска област се раждат с тегло, по-ниско от 2500 гр. Сред тях има и новородени с екстремно ниско тегло – 800 грама. Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас е най-старото такова в цялата област, където често се грижат и за деца, родени в други болници.

Изграждането на семейна стая ще помогне на стотици бебета, които са разделени от родителите си, понякога с месеци, тъй като тя позволява практикуването на препоръчвания от Световната Здравна Организация метод, наречен кенгуру грижа. Доказано е, че този метод, при който майката и бебето са поставени в непосредствена близост, кожа до кожа, има голямо значение за подобряване състоянието на бебето, стабилизиране на неговите жизнени показатели, синхронизиране на дишането му с това на майката, подпомагане на кърменето и пр. Доказано е, че кенгуру грижата значително намалява болничния престой на недоносените бебета.

Чрез изграждането на стаи от семеен тип в българските неонатологични отделения, ние целим да подобрим грижата за недоносените деца и да осигурим възможност за изграждане на връзката между родителите и новороденото.

Създаването на семейна стая включва не само обзавеждането ѝ, но и ремонт, тъй като често помещенията са амортиризирани, със стари дограми и неудобни санитарни помещения. Поради специфичните изисквания за медицински подови настилки, латекс и мебелировка, цялостното изграждане на една семейна стая възлиза на 8 до 10 хил. лева. За съжаление на този етап болниците не разполагат с предвидени бюджети за подобен разход.

Надяваме се, че заедно ще успеем, да осигурим възможност повече родители да бъдат близо до своите бебета.

Тук можете да прочетете и няколко истории на родители, които разказват как им е помогнал престоят в стая от семеен тип:

- Здравка Даллева: „Нашето момиче се роди месец по-рано и за наше щастие беше напълно здравичка, само беше мъничка – 1900 грама. Трябваше да наддаде, за да си я приберем у дома. Роди се в УМБАЛ „Св. Георги“. След това беше преместена в УМБАЛ „Пловдив“, където можех всеки ден да я посещавам и съответно да си я кърмя, носех и кърма, която ѝ даваха. Три дни преди да я изпишат ми предложиха да се настаня в семейната стая, където да се „опознаем“ с моето момиче. Тя беше през цялото време при мен. Но лекарите, сестри, целия персонал беше насреща да помогне, ако се нуждаех. В стаята пускаха и таткото, който също успя да гушне своето мъниче. Това беше преход от болницата към грижите у дома. Смятам че всеки родител, чието дете е било в кувьоз, е добре да бъде настанен в такъв тип стая, за да се опознаят с бебчето и да се избегне този първоначален стрес у дома след изписването. Хубаво би било всяка болница да разполага с такава стая…“

- Наталия Михайлова: „Аз и дъщеря ми бяхме в такава стая около 10 дни преди да я изпишат от УМБАЛ „Плевен”. След близо 3 месеца раздяла толкова се вълнувах, че ще сме заедно, но и се притеснявах дали ще се справя. Благодарение на екипа в отделението, опознаването и научаването на елементарни неща като хранене, къпане, смяна на пелени, пози в които бебето се чувства добре, разговор с психолог… престоят там се усеща като в петзвезден дубайски хотел J Несигурността изчезна в момента, в който си дадох сметка, че сме под постоянните грижи на доктори и акушерки. В стаята бяхме с още една мама и бебето ѝ, сами се сптавяхме, но спокойствието, че в отсрещната стая има на кого да разчиташ при нужда е чудесно. У дома се прибрах спокойна и сигурна в себе си, че мога да се грижа за детето си, а бабата, която си беше взела отпуска, за да ми помага с бебето, се върна преждевременно на работа.“

- Олга Тенева: „Аз и моята Ниа бяхме в такава стая за 4 дни в МБАЛ „Пловдив”. Бих казала, че това бе един много полезен престой, чрез който имах възможност да опозная детето си и да реагирам своевременно под компетентен лекарски надзор. Имайки предвид целия стрес от раждането, през моментите „ще оживее ли“, мислите „защо на нас“ и т.н. , времето, прекарано там със собственото ти дете, те учи да си силен, да си уверен и да се чувстваш достоен родител на един малък герой! Заслуга за това има целият персонал, който показа хуманно отношение към дете и родител и демонстрира абсолютен професионализъм! Успех на каузата!“

Източник: https://dmsbg.com/9612/dms-bebe-semeina-staya-turnovo/

Сърдечни благодарности на всички, които ни подкрепят!

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Нина Николова Сиришнишка-Костова
Donated so far
 3,381  лв.

Goal amount
 10,000  лв.
End of Campaign
29.12.2019
Donor(s)
18

Category : Лечение / рехабилитация

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: Фондация "Нашите недоносени деца"

Donors

Donor Name
Amount
Anonymous donor  500  лв.
Anonymous donor  100  лв.
Anonymous donor  300  лв.
Anonymous donor  50  лв.
Емилия Цонева  100  лв.

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Нина Николова Сиришнишка-Костова

Campaign QR Code

Да създадем още една семейна стая за недоносените бебета - Платформата
Платформата.бг © 2020. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта