Back to Campaigns

Художествено осветление върху сградата на Национална художествена академия


Националната художествена академия (НХА) подготвя поставяне на художествено осветление върху фасадата на Червената сграда на Националната художествена академия, намираща се на ул. „Шипка“ 1. Академията е създадена в края на 1896 година. Нейната сграда е построена по проект на арх. Александър Смирнов през 1907 г. и е със статут на архитектурен паметник на културата с категория „национално значение“. Тя попада и в обхвата на групов паметник на културата „Зона на исторически развилия се обществен градски център“, както и в зоната на „Историко–археологически резерват Сердика – Средец“.

Поставянето на осветление върху фасадата на НХА ще подчертае нейната характерна архитектура и ще се впише още по-видимо в градския ареал наред със сградите на Народно събрание, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий, Национална галерия Квадрат 500 и Храм-паметник „Св. Александър Невски“.

Националната художествена академия – най-авторитетното висше художествено училище в България, е открита като Държавно рисувално училище през 1896 г. с указ на княз Фердинанд благодарение на активната подкрепа на видни художници и общественици като Константин Величков, Иван Шишманов, Иван Мърквичка, Антон Митов, Борис Шац и др. С появата си, Академията не само легитимира професионалното положение на българския художник, но и започва да играе важна роля в културния живот на България. Като студенти, а по-късно и като преподаватели, през нейните ателиета преминават най-значимите представители на новото и съвременното българско изкуство, чиито постижения определят мащаба на българската художествена култура.

Вече повече от 127 години НХА активно участва в развитието на българската художествена култура и образование. От самото си начало и до днес неин основен приоритет е формирането на професионални художници в различните области на изящните и приложните изкуства, дизайна, изкуствознанието и реставрацията. Тази традиционна за Академията мисия намира израз в специфичната ѝ структура, както и в нейната цялостна образователна, научноизследователска, художественотворческа и културна политика.

През 2018 г., за първи път в историята си, НХА изнесе териториално образователна структура. Създаде се НХА – Филиал Бургас, с Постановление № 16 от 5 февруари 2018 г. на Министерския съвет на Република България.

Във Филиала се обучават студенти по специалностите „Живопис“, „Графика“, „Книга, илюстрация, печатна графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Моден дизайн“ и магистърски програми „Арттерапия“ и „Културно наследство на Българското Черноморие“. В подготовка е нова магистърска програма „Подводна археология и реставрация“, която ще бъде разработена от Института за подводна археология и катедра „Реставрация“ на НХА.

Филиалът на НХА се помещава на втория етаж в модерната и нова сграда на „Магазия 1“ в зоната за свободен достъп на Бургаското пристанище и в Конгресния център на Пристанището, където са изградени ателиета и лекционни зали за студентите, както и административни помещения.

Благодарим за подкрепата!

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Национална художествена академия
Donated so far
 5,400  лв.

Goal amount
 10,000  лв.
End of Campaign
29.12.2023
Donor(s)
5

Category : Култура / изкуство

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: Национална художествена академия

Donors

Donor Name
Amount
Ауто Плюс България АД  700  лв.
ВЕТО ООД  300  лв.
Светозар Даскалов  300  лв.
Bosch  4,000  лв.
Красимир Тачев  100  лв.

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Национална художествена академия

Campaign QR Code

Художествено осветление върху сградата на Национална художествена академия - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта