Back to Campaigns

Изграждане на скулптура на Св. Иван Рилски в с. Скрино


Св. Иван Рилски, духовният закрилник на България е роден в китното село Скрино, общ. Бобошево, Кюстендилска област. Това село се намира в планината, то е малко, прелестно и изоставено от Бога място. Въпреки че в него е роден светецът, досега не е направено нищо, за да стане известен този исторически факт и да бъде отбелязан по подобаващ начин.

Мотивирано от горното създадохме заедно с група ентусиасти Фондация „Св. Иван Рилски, роден в Скрино“. Главната цел на фондацията е да се изгради скулптура, с която да се почете дейността му именно в родното му място — село Скрино. Скулптурата ще бъде позиционирана на входа на пещерата, където се смята, че е живял и извършвал отшелническата си дейност.

Във връзка с изработката на тази скулптура се извърши много подготвителна работа, а именно: разрешение от общината и Министерството на културата за поставяне на скулптурата, намиране на скулптор, изготвяне на идеен проект и разбира се — реализирането му.

Ангажирахме скулптора професор Емил Попов, автор на знакови произведения - скулптура на банкера Атанас Буров, на писателя Николай Хайтов, на Ванга u на множество други личности. На този етап проф. Попов е изготвил идеен проект. Сега предстои изключително трудният, тежък и скъп последващ етап - изграждането поставянето на самата скулптура, както и оформянето на прилежащото пространство. За тези цел е нужна немалката сума от 150 хил. лв., която е непосилна за нашата организация. Към момента разчитаме на дарения от родолюбиви българи и приятели.

Търсим съдействие от търговски дружества, списания, вестници, журналисти и много други, но към момента дарителите са предимно близки и познати на учредителите. Няма да крием, че ни е доста трудно да съберем необходимите средства за реализиране целта на фондацията. Въпреки всичко не се отказваме да търсим спонсори и хора с добри сърца, които са отворени към нашата идея и я приемат като своя.

В качеството на председател на фондацията отправям призив към Вас за финансова подкрепа с цел реализиране на идеята за изработката на скулптура на Св. Иван Рилски в с. Скрино. Това би станало част от културното наследство на Република България и ще отдаде почит на светеца, посветил житието и битието си в името на своята духовна кауза.

 

Вярваме, че тази кауза е обща за всички ни, за това и се обръщаме към Вас за съдействие. Защото да оставиш културно и духовно наследство след себе си, това е смисълът.

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Веска Волева
Donated so far
 0  лв.

Goal amount
 155,000  лв.
End of Campaign
06.03.2024
Donor(s)
0

Category : Култура / изкуство

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: Фондация "Св. Иван Рилски роден в Скрино"
No donations received
Be the first to donor!

Giveback details


Donate 100 lv. and get:
Всеки, който дари сума по-голяма от 100
лв. ще получи благодарствено писмо от
името на Фондация „Св. Иван Рилски
роден в Скрино“

Total: 0 gift/s/.
All giveback are sold.
 

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Веска Волева

Campaign QR Code

Изграждане на скулптура на Св. Иван Рилски в с. Скрино - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта