Back to Campaigns

Живот без насилие за нашите майки и дъщери!


Елена е подлагана на системен побой от мъжа си вкъщи. Един ден тя дойде при нас с посинено око и каза, че вижда единствено черно петно. Не искаше да разкаже какво точно ѝ се е случило, нито пък за многото други насилия, които вече беше претърпяла – като например факта, че изгубила детето си, докато била бременна. Постепенно се успокои и ни разказа, че този път мъжът ѝ хвърлил запалка срещу нея и уцелил окото й. Заведохме я на преглед и се оказа, че случаят е сериозен и вероятно ще се наложи операция.

Жените като Елена от маргинализирани общности в махалите живеят крайно изолирано. В повечето семейства образованието не е приоритет. Малко жени завършват дори и основното си образование, а повечето остават неграмотни. Това води до примитивно съществуване и до неразбиране за същността на много понятия, сред които е и насилието.

От нашата практика вече повече от 14 години в маргинализирани общности знаем че повечето жени там са претърпели различни видове насилие в семействата си. Те обаче не припознават това отношение към тях като нещо лошо, приемат го за нормално и не го назовават като „насилие“.

Те съставят една скрита група от жени, които претърпяват насилие в семействата си почти ежедневно. А статистиката продължава да стряска с вече убити 5 жени от началото на годината.

Затова в рамките на подкрепата, която осъществяваме в тези общности - информиране и консултиране по социални, психологически, медицински и трудови въпроси, както и битова подкрепа, ще включим и темата за насилието. Със събраните средства от тази кампания ще включим между 20 и 30 жени в програма за семейно планиране, която ще проведем в рамките на 3 месеца.

Средставата ще използваме за организиране и провеждане на информационни сесии в махали в София и Перник; занимания за децата по време на сесиите; водене на жените на прегледи. В поредица от срещи по време на обходите, които правим ще информираме жените за видовете насилие, какви са симптомите за насилие и как да ги разпознават, как да действат и към кого да се обърнат в случай на насилие и как да помогнат на приятелка в риск. Целта ни ще бъде да образоваме жените по темата, те да разберат, че насилието не е нормален начин на живот, да бъдат критични към отношенията в семейството си и да възпитават своите деца да разпознават насилието и да не го приемат.

Етиен Леви подкрепя "КОНКОРДИЯ България в кампанията "Живот без насилие за нашите майки и дъщери!": https://www.youtube.com/watch?v=TCKRgRBVPrc&ab_channel=CONCORDIABulgaria

Повече за фондация КОНКОРДИЯ: Годишно подкрепяме повече от 2000 деца, младежи и семейства. Предоставяме повече от 170 000 часа социална, здравна, педагогическа, психологическа и образователна подкрепа.

Ходим там, където другите не ходят! Вярваме, че семето, което засяваме, един ден ще покълне!

Дарете за живот без насилие за нашите майки и дъщери!

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Зорница Симеонова
Donated so far
 150  лв.

Goal amount
 4,000  лв.
End of Campaign
30.04.2023
Donor(s)
4

Category : Човешки права

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: Фондация "КОНКОРДИЯ България"

Donors

Donor Name
Amount
Anonymous donor  20  лв.
Веселка Желязкова  30  лв.
Anonymous donor  50  лв.
Лиляна Желязкова  50  лв.

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Зорница Симеонова

Campaign QR Code

Живот без насилие за нашите майки и дъщери! - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта