Back to Campaigns

Реставрация на стенопис в храм 'Св. св. Кирил и Методий', с. Блатец


Позволете да ви разкажем за едно българско село. Писмена история има от XVIII век, но тук е имало селище и по времето на траките, и по времето на римляните. В района са открити и находки от още от неолита.Откакто е имало човеци по нашата земя, оттогава е селото. Това е село Блатец, област Сливен, в миналото Исирлии. И не, това не е някакво замиращо село, изчезващо от географията, за което ще гледаме тъжни филми по телевизията. Село Блатец е жива общност, дом на 800 човека, гнездо на българската традиция, добродетел и вяра. През вековете е дало и изселници към Бесарабия и е приело изселници от Одринско, но се е запазило, почти като някакво чудо, някакво изключение. С корени в Блатец са Тони Дачева, както и журналистът, поет и сатирик Замфир Иванов–Фирко. Той e истинският Трендафил Акациев, убедени са местните.

Църквата е изградена от възрожденски майстори и се е връстник на Султанския ферман за българска църковна независимост от 1872 г. В архитектурно отношение градежът представлява кръстокуполна базилика. Изографисан е от тайфата на дебърския майстор Нестор Траянов. Осветен е от първия сливенски митрополит дядо Серафим. Братя и сестри, молим за Вашата помощ,.

Днес храмът в село Блатец се нуждае от реставрация на стенописите, последен етап в изографисването. За целта е необходима сумата от 31 000 лв. Офертата е силно занижена, тъй като единият от зографите е с корени в селото, но и така остава непосилна за общността. Енорията на с. Блатец към храм "Св.Св. Кирил и Методи" и църковното настоятелство към храма начело с отец Михаил Тенев Михалев се обръщат към всички родолюбиви българи, които могат да помогнат, дори с минимално дарение. Всички дарители ще се споменават на Света Литургия в храма. Имената на 5-те най-големи дарители ще бъдат изписани на каменна плоча в двора на храма.

Благодарим Ви и Бог да Ви благослови!

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Михаил Михалев
Donated so far
 1,863  лв.

Goal amount
 31,000  лв.
End of Campaign
26.06.2023
Donor(s)
15

Category : Култура / изкуство

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: Храм 'Свети свети Кирил и Методий'

Donors

Donor Name
Amount
Марина  30  лв.
Anonymous donor  60  лв.
Anonymous donor  25  лв.
Anonymous donor  150  лв.
Петър Иванов  50  лв.

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Михаил Михалев

Campaign QR Code

Реставрация на стенопис в храм 'Св. св. Кирил и Методий', с. Блатец - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта