Back to Campaigns

Подкрепа за Национален Събор на Власите в България


Подкрепете каузата ни за организиране на Национален събор на власите в България на желаното ниво, така както искаме и както можем да го направим. Целта на събора е да се покажат традициите, бита и културата на влашкият етнос в България и да бъдат съхранени във времето.

Власите-лудари (рудари) са преки наследници на романизираните траки и са един от най-старите етноси на Балканите. На събора ще бъдат поканени да участват състави, певци и танцьори от различни райони на България и чужбина — детска танцова група от село Хотанца, обл. Русе, танцов състав от гр.Игнатиево, танцов състав от село Ягодово и други от страната и чужбина. Ще изпратим покана на сдруженията от влашката общност в България: Сдружение на етническите румънци в България, Асоциация на власите-рудари в България, НПО "Феникс", Културно сдружение на власите от Ягодово, сдружение "Рудари", сдружение "Саманта Колева", сдружение "Флори Рударилор" и други. Ще бъдат поканени и представители на власите от Гърция, Сърбия и Македония. Подготвяме разнообразие от много индивидуални изпълнители на песни, скечове и танци. Ще бъде представена изложба от носии, плетива и везба от "раклата на баба", ще демонстрираме и влашки занаятчийски умения.

Подкрепете ни да съхраним уникалното ни културно-историческо наследство като етнос и общност в България. Събитието ще се проведе на 13 aвгуст 2023 г. в Бяла черква, обл. Велико Търново.

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Никола Николов
Donated so far
 683  лв.

Goal amount
 15,000  лв.
End of Campaign
28.07.2023
Donor(s)
10

Category : Култура / изкуство

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: СДРУЖЕНИЕ ОБЕДИНЕНИ БЪЛГАРСКИ ВЛАСИ

Donors

Donor Name
Amount
Hristina Nikolova  50  лв.
Anonymous donor  40  лв.
Иван Иванов  50  лв.
Тодор Атанасов  100  лв.
Васил Иванов  100  лв.

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Никола Николов

Campaign QR Code

Подкрепа за Национален Събор на Власите в България - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта