Back to Campaigns

Изографисване на сцена Успение на Света Богородица, гр. Брезник


Здравейте, скъпи хора!

Обръщаме се смирено към Вас с молба да ни помогнете със събирането на средства за изографисването на храм-паметник „Св. Георги Победоносец“ в гр. Брезник. Строежът му е завършен през 1948 г., но идеята за него се ражда още в началото на 20-ти век с желанието на родолюбиви брезничани да почетат паметта и саможертвата на загиналите българи в Сръбско-българската война. Много от местните прегръщат инициативата и започват да събират средства. Проектът за храма е създаден от арх. Смирнов, проектирал храм-паметника „Св. Александър Невски“, но поради високата цена за осъществяването му е адаптиран към събраната сума. В него може да бъде видян уникалният дървен трон на цар Фердинанд, който преди това се е намирал в София, в параклиса на Военното училище, но заради бомбардировките през Втората световна война е преместен. През годините сградата на храма е била външно освежавана, извършвани са редица ремонти, но поради невъзможност за събиране на необходимата сума все още не е изографисан.

През 2017 година стартирахме кампания за събирането на средства, поставени са и кутии за дарения в храма. Решихме да започнем поетапното изографисване на храма, като започнем с изографисването на западната стена със сцената „Успение на Света Богородица“. Събрани са малко над 7 000 лв., а необходимата сума е 12 000 лв. Стартирахме работа на 03.06., а срокът за изпълнение е до 30.07.2022 г. Ще сме благодарни да подкрепите в този срок инициативата с дарение и/или споделяне!

Oтец Михаил Станкович и Соня Темелкова, председател на сдружението се обръщат към дарителите с апел за подкрепа

Сдружение „Заедно за храма „Св. Георги Победоносец“ е създадено единствено с цел събиране на средства за изографисването на храма. Ще бъде споделяна ежеседмично информация за прогреса на инициативата.

При неанонимни дарения от над 100 лв. за дарителите е предвидено Свидетелство за дарение и осввтена икона тип „диптих“, ще се свържем с вас на посочената от вас вашата електронна поща за получаване на дар за дарител.

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Станислав Асенов
Donated so far
 1,213  лв.

Goal amount
 5,000  лв.
End of Campaign
28.07.2022
Donor(s)
4

Category : Култура / изкуство

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: Сдружение „Заедно за храма „Свети Георги Победоносец“

Donors

Donor Name
Amount
Anonymous donor  100  лв.
Anonymous donor  1,000  лв.
Anonymous donor  108  лв.
Anonymous donor  5  лв.

Giveback details


Donate 100 lv. and get:
Свидетелство за дарение и осввтена
икона тип „диптих“

Total: 40 gift/s/.
 

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Станислав Асенов

Campaign QR Code

Изографисване на сцена Успение на Света Богородица, гр. Брезник - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта