Back to Campaigns

Да вдъхнем живот на старите книги


Избирайки нашата кауза, Вие спомагате в осъществяването на подетата от Регионален исторически музей – Плевен инициатива за преиздаване и осъвременяване на стари и редки книги, с което целим да превърнем знанията за нашето миналото в полезни, увлекателни и да ги направим достъпни за широк кръг от читатели. 

Заглавието, по което работим в момента е книгата на полк. Георги Панев „4-ти пехотен Плевенски на Н. В. полк по в Европейската война (1915-1918)“. В нея полковник Панев проследява подробно бойния път на полка по време на Първата световна война. Той е боен командир на 4-ти пехотен Плевенски полк почти през целия период на войната. Това прави и разказа му още по-ценен, защото говори от позицията на очевидец.

Планираното издание в максимална степен следва това от 1939 г. Заглавието е идентично с това на първото издание. Вътрешната структура е запазена, но текстът е осъвременен, като по този начин разказът за бойния път на 4-ти пехотен Плевенски полк ще бъде по-добре възприет от съвременния читател. В бележки под линия са изведени и уточнени многобройните имена на села, махали, върхове, хребети и т. н., които изобилстват в текста. Оригиналните карти в първото издание присъстват и тук, но са осъвременени и оцветени, което ги прави значително по-представителни и най-вече носещи повече информация.

Илюстрациите в приложението след текста са добавени от редакторския екип и са от фонда на Регионален исторически музей – Плевен. Повечето от тях са непубликувани до този момент, с което вярваме ще обогатят изданието и ще дадат една по-добрата визуална представа на разказа. 

В момента работим по оформлението на книгата, а кампанията ДА ВДЪХНЕМ ЖИВОТ НА СТАРИТЕ КНИГИ е за набирането на средства за нейното отпечатване.

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Димитър Петров
Donated so far
 983  лв.

Goal amount
 4,800  лв.
End of Campaign
17.07.2022
Donor(s)
10

Category : Култура / изкуство

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: Регионален исторически музей - Плевен

Donors

Donor Name
Amount
Anonymous donor  100  лв.
Anonymous donor  108  лв.
Мирослав Славов, Габриела Недялкова  150  лв.
Anonymous donor  30  лв.
Anonymous donor  100  лв.

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Димитър Петров

Campaign QR Code

Да вдъхнем живот на старите книги  - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта