Back to Campaigns

Спешен Фонд за жените и децата, пострадали от войната в Украйна


В началото на март Български фонд за жените разкри Спешен фонд в подкрепа на жените и децата, пострадали от войната в Украйна, която Руската федерация започна на 24 февруари 2022 г. Както мнозина други, направихме го, защото не можехме да останем безразлични към страданието и ужаса на милиони мирни граждани, изгубили своите домове и близки в ужаса на войната. Главната ни цел беше и остава да подкрепим и пристигащите в България хиляди бежанци - предимно жени и деца.

Към края на м. април 2022 г. Спешният ни фонд е подкрепил осем организации с общо 45 000 лева от набраната сума. Това са сдружение "Център Динамика" и фондация "Право на Детство" от гр. Русе, фондация "Мисия Криле" от гр. Стара Загора, фондация "Дигнита", фондация "Център за правна помощ - Глас в България" и Съвет на жените бежанки в България от гр. София, Фондация "ПУЛС" от гр. Перник и Фондация "Отворено сърце" от гр. Варна.

Всички те работят на първа линия и се грижат за пристигащите жени и деца от Украйна. Дарените към тях средства покриват спешни хуманитарни нужди, сред които осигуряване на хранителни и санитарни продукти от първа необходимост, медицински изследвания и тестове, заплащане на наеми и разходи за жилищно настаняване, транспортни разходи и др. Също така част от средствата подпомагат работата на психотерапевти и социални работници с пристигащите майки и деца с цел преодоляване на травматичните събития, както и на юристи и експерти, работещи по превенция на трафика на хора.

Решихме да запазим Спешния ни фонд в подкрепа на жените и децата, пострадали от войната в Украйна отворен, като продължаваме да идентифицираме организации, които се нуждаят от подкрепа на терен, защото няма съмнения, че последиците от войната ще са дълготрайни и тепърва ще се задълчобават.

Към края на м. април 2022 г. общият брой на бежанците от Украйна наближава 5 милиона и 216 хиляди по данни на агенцията на ООН за бежанците. По изчисления на Международната организация за миграцията броят на вътрешно разселените бежанци, които са напуснали родните си места, но остават в други части на Украйна, надхвърля 7 милиона души.

У нас, според портала "България за Украйна", бежанците вече са 200 000 души - от тях в страната са останали близо 96 000, като повече от 35 000 са деца.

 

Важно!

Български фонд за жените ще предоставя набраните средства според спешността на нуждите на жените и децата, които се намират в България и Украйна, като разпределя даренията между организации у нас, помагащи на пострадалите на първа линия, посрещащи жените и децата на границата, кризисни центрове и места за настаняване, предоставящи преводаческа, психологическа, юридическа и друга помощ.

100% от набраната сума ще бъде дарена на нуждаещите се от помощ.

Благодарим на всички, които вече направиха дарение.

Не на войната! Солидарност с Украйна!

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Надежда Дерменджиева
Donated so far
 54,589  лв.

Goal amount
 70,000  лв.
End of Campaign
30.06.2022
Donor(s)
79

Category : Човешки права

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: Български фонд за жените

Donors

Donor Name
Amount
Anonymous donor  100  лв.
ММ  100  лв.
Елена Мечева  50  лв.
Anonymous donor  25  лв.
Мартин Кожинков  100  лв.

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Надежда Дерменджиева

Campaign QR Code

Спешен Фонд за жените и децата, пострадали от войната в Украйна - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта