Back to Campaigns

Застани до тях!


Мария дойде при нас за юридическа консултация. Беше станала майка преди по-малко от година и беше жертва на насилие. Съпругът и я заплашваше, че всеки един момент може вземе правата над детето им, както й че ще отнеме живота й, ако реши да си тръгне от него. Всеки ден й говорел как няма дом и финансова възможност и че е негова завинаги. Още в първите минути от срещата ни усетих страха в гласа й и отчаянието, което я беше стиснало за гърлото. Разказа, че често й крещи, обижда и й вменява чувството, че е лоша майка и не става за нищо. Нямаше подкрепа от семейството си, а по-лошото беше, че всички около нея я убеждаваха, че си въобразява че той е опасен и не съществува реална опасност за нея и детето й. Ужасът в очите й беше огромен. Каза, че няма пари, но иска да заведе дела по Закона за защита от домашно насилие и Семейният кодекс. Беше готова на всичко, за да спаси себе си и детето си. И след две седмици след нашата среща избяга, напусна „дома на страха“ заедно с детето си. Добри хора й подадоха ръка и ги приютиха, но не заведе дело, защото нямаше възможност.

Невена дойде с видими белези по лицето си. Носеше и съдебномедицинско свидетелство за лека телесна повреда. През първите десет минути не спря да плаче. Плачеше за себе си, за нероденото си дете и за това, че смелото момиче бе станало жертва на насилие. Беше в 7 месец от бременността си, втора за нея. Вкъщи я чакаше едно изплашено момиченце, което бе ставало свидетел на всекидневната й битка с насилника й. Бързаше и искаше да разкаже всичко. Не знаеше какво да прави и къде да отиде, родителите й живееха далече и не подозираха какво се случваше с дъщеря им. В един момент по време на консултацията се усмихна и каза „Сега ме удря по-малко, защото съм бременна. Това поне е положителното, но няма да се промени“. Искаше да спаси и себе си и децата си, но нямаше финансовата възможност да заведе дело. Не се обади, не вдигна и телефона си повече.

Клара имаше едно дете от първият си брак, в който насилието бе техен вечен неканен гостенин. След тежка връзка беше срещнала мъжа на мечтите си, но приказката се беше превърнала в кошмар. По време на пандемията бе останала без работа, а родителите й бяха пенсионери и нямаха възможност да й помагат. Вследствие на всекидневните скандали детето й беше придобило тикове и не общуваше с никого. Беше изплашена и на ръба на силите си. Търсеше помощ и искаше да заведе дело срещу насилника си, за да не ги доближава. Но нямаше финансова възможност за една толкова тежка битка.

Мария, Невена и Клара са само част от момичетата, които всекидневно се возят на влакчето на ужасите, седнали до домашното насилие. Всяка една от тях е мечтала за живот, който се е превърнал в кошмар от който не можеш да се събудиш. Често финансовата невъзможност спира момичета и жени като тях да заведат дела по Закона за защита от домашно насилие и Семейния кодекс. Несигурността ги спира, за да се измъкнат от капана на унижението и страха.


За много жени 8 март са цветя, романтична вечеря, желан парфюм или дори екзотична почивка. За жените жертви на насилие 8 март не съществува в празничния смисъл на думата. Това е просто ден, който отминава в който няма „Обичам те“, а обиди, сълзи или шамар.

Ние, заедно с вас, искаме да бъдем добрите орисници на тези жени и бихме искали да има дадем шанс за по-добър живот за тях и децата им и за свят, в който 8 март не е само цифра от календара. Чрез кампанията искаме вашата подкрепа, за да осигурим юридическа защита и процесуално представителство на 6 жени по Закона за защита от домашното насилие и Семейният кодекс. Нека им помогнем да си тръгнат и да затворят вратата на насилието завинаги!


Фондация "Аме" е включена в традиционната 8-мартенска кампания на фондация BCause в подкрепа на организации, които помагат на жени и деца, преживели домашно насилие.

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Фондация Аме
Donated so far
 3,500  лв.

Goal amount
 3,500  лв.
End of Campaign
31.03.2022
Donor(s)
9

Category : Човешки права

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: Фондация "Аме"

Donors

Donor Name
Amount
Цветелина Филипова  10  лв.
Anonymous donor  100  лв.
Anonymous donor  52  лв.
Елица Иванова  100  лв.
Anonymous donor  1,070  лв.

Giveback details


Donate 80 lv. and get:
Първите 8 дарители на сума от 80 лв ще
получат календар с илюстрации на
жената в различните й
превъплъщения,изработен от Елена
Гигова - кариерен консултант във
Фондация "АМЕ"

Total: 8 gift/s/.
 

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Фондация Аме

Campaign QR Code

Застани до тях! - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта