Back to Campaigns

Да дарим за скулптора на къдроглавия властелин на езерата!


Къдроглавият пеликан е една от най-забележителните и едри европейски птици. Размахът на крилете им достига 3 м и когато лети прилича на малък самолет, а на височина е колкото средно висок човек.

Няма друг такъв голям европейски град като Бургас, където хората могат да се насладят на красотата на огромните пеликани, подредени в стройни редици над главите им. Безшумно, в невероятен синхрон, почти без движение тези удивителни птици се носят така леко във въздуха, сякаш са ефирни създания, а не тежащи до 15 кг летящи крепости.

Езерата на Бургас - Атанасовско, Вая и Мандра са едни от най-важните за пеликаните по време на зимуване и миграция. Тогава тук може да се наблюдават струпвания от няколко стотин до над хиляда индивида. Птиците намират място за почивка и храна по време на дългото си пътешествие от Африка на север до Румъния на пролет и обратния маршрут през есента. Затова Бургаските езера са жизнено важни за световната популация на вида.

Пеликаните са любимци на бургазлии и са емблематични за града, затова ние от БФБ искаме заедно с всички вас да създадем една красива скулптура на къдроглав пеликан, която да поставим в Морската градина на Бургас и да можем чрез нея да разкажем интересната история на пеликаните – защо са толкова важни, какво ги заплашва и какво може да се направи за тях.

Но няма как да се справим сами и бихме искали да помолим за вашата помощ и съдействие, за да съберем необходимите средства за скулптура в реален размер, изработена от художник, който също като нас е запленен от къдроглавия властелин на езерата!    

Разчитаме на идеите ви как да изглежда скулптурата, какъв материал би бил най-подходящ и дали да е с разперени криле или в стоеж. Не се колебайте да ни пишете на saltoflife@biodiversity.bg за Пеликана.

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Радостина Ценова
Donated so far
 240  лв.

Goal amount
 5,000  лв.
End of Campaign
29.05.2022
Donor(s)
9

Category : Природа / животни

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: Българска фондация Биоразнообразие

Donors

Donor Name
Amount
Таня Цветкова  20  лв.
Габриела Славова  20  лв.
Румяна Иванова  30  лв.
Tracy Gray  10  лв.
Боряна Желязкова  20  лв.

Giveback details


Donate 20 lv. and get:
Природа в кутия ПЕЛИКАН

Total: 30 gift/s/.
 

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Радостина Ценова

Campaign QR Code

Да дарим за скулптора на къдроглавия властелин на езерата!        - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта