Back to Campaigns

Център раСТЕМ в света на науките. Бъдеще за всеки ученик!


Скъпи съграждани, родители с отношение към образованието, бизнесмени и всички Вие, за които е скъпо образованието, представяме ви център “раСТЕМ” в света на науките, уникално по рода си учебно пространство за България, което интегрира природните научни дисциплини (приложна лаборатория), творческите индустрии и работата с ръце (Мейкърспейс работилница), дигиталните науки и развива комуникационните и презентационни умения на учениците (сцена, амфитеатри, споделени уютни места за общуване и неформално учене). Уникалната добавка е присъствието на стая на сетивата, чийто мултисензорен дизайн обгрижва нуждата от движение, концентрация и фокус, връзката с живи растения и животни; тя стимулира цялостното съзнателно присъствие чрез връзката на съзнанието с движенията и сетивността на тялото. Дизайнът на центъра е модерен, ярък и неочакван, провокиращ учениците да възприемат училището като място където им е приятно да прекарват време, дори след края на учебните занятия.

90 СУ „Ген Хосе де Сан Мартин“ е иновативно училище и “училище в облака” с уверени ученици, с любов към знанието, с поставени високи цели, следващи ги с помощта на иновативни учители. 90 СУ се стреми  да достигне едно по-високо ниво на развитие  и да покаже едно различно лице на институцията „училище”, не само като обучителна среда, но и като център за развитие. Тази визия училището постига с помощта на лидерски екип от учители и силна администрация, които притежават необходимата квалификация, качества,  умения и нагласи. Те отговарят на потребностите на новото поколение ученици, тенденциите в образованието и технологиите, социалния живот и настъпването на глобалната ера.

С изграждането на STEM център за природни науки и предприемачество целим:

 • разширяване обхвата на знанията на учениците
 • сътрудничество между ученици и водещи компании за бъдеща реализация
 • усъвършенстване на работата в екип, споделяне на идеи творческо мислене
 • професионално усъвършенстване на работата с дигитални технологии и уменията по природни и хуманитарни науки
 • учениците да влязат в ролята на предприемачи и да създават реални продукти
 • учениците да изграждат роботизирани системи, да извършват аудио и видео обработка
 • учениците да продължат образованието си, избирайки професиите на бъдещето

Центърът ще бъде разположен на целия четвърти етаж на училището с площ 564 кв. метра. Ще включва зони, като:

 • “Сърце” общото пространство за учене, общуване и презентиране, където всеки е “у дома си”
 • Лаборатория “Еврика” с най-високо ниво на технологии като химическа камина за експерименти и 3D микроскоп
 • “Нещоправене”, където занаятите нямат граници. Зона за готвене, шиене и други занаяти, оборрудвана с печка, мивки, абсорбатор и място за съхранение на шевни машини и материали за работа
 • Мейкърспейс(Работилница), където правенето с ръце среща дигиталните инструменти, снабдена с пълен набор на инструменти, 3D принтер за изработване на модели и комплекти за роботика, където учениците ще могат да развихрят въображението си
 • Стая “Слънце" (Сетивна стая), стая на сетивата, тактилността и връзка с живата природа
 • “Мозъчен хъб” за виртуални посещения и фокусирани брейнсторминг сесии
 • “Сътворение” - мултифункционално пространство за работа в малки и големи групи и индивидуално
 • “ОКОто”(Учителско ателие) за учители творци
 • “Атмосфера” - класна стая на открито за бърза връзка със свеж въздух

Център “раСТЕМ” ще бъде обзаведен с модулни мебели, подходящи за екипна дейност, а оборудването ще бъде на най-високо технологично ниво.

Учебният час ще се превърне в изследователско пътешествие за учениците, които ще правят връзки между различните области на знанието от природни и хуманитарни науки и изкуство. Това ще бъде възможно чрез интегрирани модули между отделните учебни предмети.

Проектът е финансиран по Национална програма “Изграждане на училищна STEM среда” на стойност 300 000 лв. Собственият принос съгласно изискванията на програмата е минимум 10% от посочената сума, възлизаща на 30 000 лв., като ние добавихме още 20 000 лв., защото живеем и дишаме за реализацията на център “раСТЕМ”. Средствата с които разполагаме са недостатъчни и са ни нужни още 60 000 лева, за да реализираме нашия проект в максимален размер. Като за целта сме планирали да набавим сумата чрез различни инициативи и дарения.

Организирали сме и дарителска кампания от aприл до юни с различни инициативи за набиране на средства като благотворителни коктейли, базари, концерти и акции.

Екипът, разработил проекта (Архитектурно студио Lusio), както и цялата училищна общност на 90 СУ “Ген. Хосе де Сан Мартин", се обръщаме към вас с огромна молба да ни подпомогнете финансово, за да осъществим идеята си и изградим най-съвременната и вдъхновяваща среда за нашите ученици. Ще бъдем безкрайно щастливи ако откликнете и ни подкрепите в това начинание, защото нашият свят са децата и желанието ни е да им дадем най-доброто образование.

Може да разгледате визуално нашия център на линка към сайта ни:

http://sou90.org/%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%80-%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bc-%d0%b2-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%83%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5/

QR код за бърза връзка:

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Георги Пеев
Donated so far
 220  лв.

Goal amount
 60,000  лв.
End of Campaign
30.06.2021
Donor(s)
5

Category : Образование / наука

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: 90 СУ "Ген. Хосе де Сан Мартин"

Donors

Donor Name
Amount
Ели Григорова  100  лв.
Радостина Иванова  30  лв.
Anonymous donor  20  лв.
Anonymous donor  20  лв.
Калина Йорданова  50  лв.

Giveback details


Donate 50 lv. and get:
Благодарствено писмо

Total: 0 gift/s/.
All giveback are sold.
 

Donate 500 lv. and get:
Плакет

Total: 0 gift/s/.
All giveback are sold.
 

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Георги Пеев

Campaign QR Code

Център раСТЕМ в света на науките. Бъдеще за всеки ученик! - Платформата
Платформата.бг © 2022. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта