Всички кампании

Да съберем средства за спешните нужди на възрастните хора в села


ПРОМЕНЕНА кампания! Със съгласието на досегашните дарители, пренасочваме фокуса на Баба кампанията си към спешните нужди на възрастните хора от селата спрямо настоящата ситуация. Събраните средства, заедно с новите дарения, ще бъдат изпращани към селата.

Последната седмица се чуваме всеки ден с любимите си възрастни хора от селата, в които е била Резиденция Баба през 5-те години, и опитваме да откликваме на нуждите им, които в момента не могат да намерят отговор в района на общината им.

 

До момента сме получили запитвания за и сме изпратили:

- лекарства и добавки;

- дезинфекциращи средства;

- храна.

 

Част от даренията ще подпомогнат и създаването на телефонна линия, на която възрастните хора от села, а и от града, ще могат да се чуват се чуват с млади доброволци, с които да разменят по стоплящ и разсейващ разговор, а и да се информират за настоящата извънредна ситуация по-качествено, за да запазят здравето си.

 

БЛАГОДАРИМ!

* * *

ПРЕДИШНО ОПИСАНИЕ на кампанията:

Резиденция Баба е платформа, създадена от сдружение "Фабрика за идеи" (София) през 2015 г., която свързва млади хора от градовете с възрастни в обезлюдяващи се села из цяла България.  Чрез нея създаваме качествени поводи за взаимоучене, подкрепа и солидарност между младежите и хората в селата.

* * *

ЗАЩО? 

В България хората, живеещи на село, са в най-голям риск от гражданите на ЕС от изпадане в 

  • социална, 
  • културна изолация и 
  • бедност.  

Държавата ни е и най-бързо застаряващата в ЕС. От друга страна, младите поколения, живеещи в градове, не притежават вече ценни умения за живот - от психическа и физическа устойчивост, характерна за възрастните хора в селото, до умения да поправят, направят, посадят - или всичко онова, което ни прави създаващи, освен консумиращи. 

Хората, които срещаме в селата, са най-вече самотни и над 65 години. Липсва им общуване и възможност за достоен живот отвъд пенсиите, а те имат много какво да дадат. Не на последно място, природата, културните обичаи и традиции, песните и легендите ни изпадат в забрава, ако не бъдат запазени и преосмислени от повече млади хора, които могат да ги преживеят от първо лице. Резиденция Баба е и безценна среща там, където самотата и чувството на отхвърленост и изолация убиват. 

* * *

КАК да помогна?

Средствата, дарени в подкрепа на Резиденция Баба, правят възможно 1-месечното съжителство на 20 младежи от цяла България и възрастни хора в села в Югоизточна България - в Странджа, Сакар и Източни Родопи.

Конкретно, тази подкрепа означава, че дарявате за: 

~ възрастните домакини получават пари за режийни и храна, с които издържат домакинството и гостите младежи за периода на този 1 месец (остатъкът от сумата остава за домакинството);

~ сплотяващо общностно събитие в края на резиденцията, организирано от младежите и възрастните хора, на което възрастните споделят уменията, знанието и кулинарните си традиции;

~ транспортни разходи на екипа за предварително пътуване до селата и срещи с местните хора; пътуване на резидентите от/ до селата. 

Младежите ще прекарат 1 месец (септември 2020 г.) в селата и ще помагат на домакинствата си, на местната общност, ще почистват и реновират публични пространства, ще учат от местните хора и ще споделят своите знания и време в замяна.

Всички те изследват и документират местния фолклор с аудио записи, видеа и снимки, които вполседствие споделят с широката аудитория, правейки културните съкровища на селото по-видими и ценени. 

Как изглежда едно такова взаимодействие -> http://bit.ly/rezidenciyababa

~ ~ ~

Благодарим ви!

За подробности и партньорство в създаването на по-добро бъдеще за българските села и жителите им, потърсете ни на info@ideasfactorybg.org или 087 759 7930.

Новини и коментари

Основна снимка
Янина Танева-Георгиева
Дарения
 3,992  лв.

Целева сума
 10,000  лв.
Край на кампанията
12.04.2020
Дарители
52

Категория на кампанията : Трета възраст

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Сдружение "Фабрика за идеи"

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Kostadin Ganchev  20  лв.
Анонимен дарител  20  лв.
Анонимен дарител  100  лв.
Анонимен дарител  50  лв.
Анонимен дарител  500  лв.

Дар за дарители


Дарете 50 лв. и ще получите:
Юзче с лого "Резиденция Баба"

Общо 50 дара са осигурени.
 

Дарете 100 лв. и ще получите:
Диск с народни песни от с. Дряново /
Дряновските Баби

Общо 50 дара са осигурени.
 

Инициатор

Основна снимка
Янина Танева-Георгиева

QR Code на кампанията

Да съберем средства за спешните нужди на възрастните хора в села - Платформата
Платформата.бг © 2020. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта