Всички кампании

Да спасим дивите цветя на Пирин!


На 28.12.2017 г. Министерски съвет прие решение за промяна на Плана за управление на НП "Пирин", даващо възможност за строителство в 48% от територията на парка. Застрояването на планината застрашава не само вековните гори, но и дивите цветя на Пирин! Голям процент от тези видове се срещат само тук, други са застрашени. Съществуващите писти и съоръжения за изкуствен сняг разпръскват химикали, които увреждат местообитанията на много редки и уникални видове. Строителството на нови писти и съпътстващи съоръжения, новите водохващания, изсечените гори - ще унищожат милиони цветя и техните местообитания на почти половината територия на парка! След цветята ще си отидат и пеперудите и пчелите, както и другите видове свързани с цветята на Пирин.

Обръщаме се към Вас с призив да подкрепите идеята ни с помощта на фотоизложба да покажем кои от красивите цветя на Пирин са пряко застрашени! Изложбата е ефективен начин да покажем какво точно ще изгубим, ако плановете за разширение на ски зоната не бъдат спрени! Подкрепяйки изложбата Вие ще дадете реален шанс да покажем истинското богатство на планината – нейната красива природа, която е ценен ресурс за развитие на устойчив туризъм. Едновременно с фотоси на емблематичните видове на планината – ендемични, редки, защитени или просто красиви, ще дадем информация и за преките заплахи за тези видове от разширение на ски зоната. 

За да популяризираме каузата и дивите цветя на Пирин, създаваме и фейсбук страница, но която ще качваме информация, както за цветята на Пирин, така и за дейностите по кампанията и напредъка и: Дивите цветя на Пирин

Ще покажем изложбата на медиите, на политиците, на гражданите и гостите на София! Вярваме, че това ще бъде ефективен начин още веднъж да кажем „Спасете Пирин! Спасете неговата уникална природа!“ #SAVE PIRIN!

Изложбата ще бъде представена и по време на Фестивала на дивите цветя, който тази година за 6 пореден път ще се организира паралелно в 5 родопски села, от Екоорганизация – Родопи и местните читалища. По Еньовден, фестивалът ще гостува и на Ботаническата градина в София. От 1997 г. Екоорганизация – Родопи изпълнява своята мисия да опазва и съхранява природата и културното и наследство на Родопите. Един от основните аспекти от дейността ни е флористичното богатство на тази красива планина, но не можем да останем безучастни към заплахите за видовете и на другите български планини. Вече имаме и потвърждението от Ботаническата градина за предоставяне на терен за събитието.

The decision of Bulgaria's government in December has opened up to 48% of the Pirin National Park to construction activities and enlargement of the ski resort Bansko. The Pirin National Park is a UNESCO world natural heritage site. The enlargement of the ski resort threatens not only the ancient forests but also the wildflowers of the Pirin mountains and their habitats!

We appeal to you to support our idea with the help of photo exhibition to show which of the beautiful flowers of Pirin are directly jeopardized - the exhibition is an effective way to show the unique and globally significant wildflowers that will be threatened and even lost if the expansion plans of the ski zone are not stopped! By supporting the exhibition you will give a real chance to show the true wealth of the mountain - its beautiful nature, which is a valuable resource for the development of sustainable year-round tourism.

Please donate to our cause SAVE WILDFLOWERS OF PIRIN!

Новини и коментари

Основна снимка
Eкологична организация - Родопи Сдружение
Дарения
 35  лв.

Целева сума
 2,500  лв.
Край на кампанията
02.06.2018
Дарители
2

Категория на кампанията : Природа / животни

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Екологична организация - Родопи

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Анонимен дарител  30  лв.
Valeri Vasilev  5  лв.

Дар за дарители


Дарете 100 лв. и ще получите:
Тениска с логото на Фестивала

Общо 10 дара са осигурени.
 

Дарете 20 лв. и ще получите:
Пътеводител на интересните растения в
Средни Родопи

Общо 10 дара са осигурени.
 

Инициатор

Основна снимка
Eкологична организация - Родопи Сдружение

QR Code на кампанията

Да спасим дивите цветя на Пирин!  - Платформата
Платформата.бг © 2021. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта