Всички кампании

Художествено осветление върху сградата на Национална художествена академия


Националната художествена академия (НХА) подготвя поставяне на художествено осветление върху фасадата на Червената сграда на Националната художествена академия, намираща се на ул. „Шипка“ 1. Академията е създадена в края на 1896 година. Нейната сграда е построена по проект на арх. Александър Смирнов през 1907 г. и е със статут на архитектурен паметник на културата с категория „национално значение“. Тя попада и в обхвата на групов паметник на културата „Зона на исторически развилия се обществен градски център“, както и в зоната на „Историко–археологически резерват Сердика – Средец“.

Поставянето на осветление върху фасадата на НХА ще подчертае нейната характерна архитектура и ще се впише още по-видимо в градския ареал наред със сградите на Народно събрание, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий, Национална галерия Квадрат 500 и Храм-паметник „Св. Александър Невски“.

Националната художествена академия – най-авторитетното висше художествено училище в България, е открита като Държавно рисувално училище през 1896 г. с указ на княз Фердинанд благодарение на активната подкрепа на видни художници и общественици като Константин Величков, Иван Шишманов, Иван Мърквичка, Антон Митов, Борис Шац и др. С появата си, Академията не само легитимира професионалното положение на българския художник, но и започва да играе важна роля в културния живот на България. Като студенти, а по-късно и като преподаватели, през нейните ателиета преминават най-значимите представители на новото и съвременното българско изкуство, чиито постижения определят мащаба на българската художествена култура.

Вече повече от 127 години НХА активно участва в развитието на българската художествена култура и образование. От самото си начало и до днес неин основен приоритет е формирането на професионални художници в различните области на изящните и приложните изкуства, дизайна, изкуствознанието и реставрацията. Тази традиционна за Академията мисия намира израз в специфичната ѝ структура, както и в нейната цялостна образователна, научноизследователска, художественотворческа и културна политика.

През 2018 г., за първи път в историята си, НХА изнесе териториално образователна структура. Създаде се НХА – Филиал Бургас, с Постановление № 16 от 5 февруари 2018 г. на Министерския съвет на Република България.

Във Филиала се обучават студенти по специалностите „Живопис“, „Графика“, „Книга, илюстрация, печатна графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Моден дизайн“ и магистърски програми „Арттерапия“ и „Културно наследство на Българското Черноморие“. В подготовка е нова магистърска програма „Подводна археология и реставрация“, която ще бъде разработена от Института за подводна археология и катедра „Реставрация“ на НХА.

Филиалът на НХА се помещава на втория етаж в модерната и нова сграда на „Магазия 1“ в зоната за свободен достъп на Бургаското пристанище и в Конгресния център на Пристанището, където са изградени ателиета и лекционни зали за студентите, както и административни помещения.

Благодарим за подкрепата!

Новини и коментари

Основна снимка
Национална художествена академия
Дарения
 5,400  лв.

Целева сума
 10,000  лв.
Край на кампанията
29.12.2023
Дарители
5

Категория на кампанията : Култура / изкуство

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Национална художествена академия

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Ауто Плюс България АД  700  лв.
ВЕТО ООД  300  лв.
Светозар Даскалов  300  лв.
Bosch  4,000  лв.
Красимир Тачев  100  лв.

Инициатор

Основна снимка
Национална художествена академия

QR Code на кампанията

Художествено осветление върху сградата на Национална художествена академия - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта