Всички кампании

Изкуство за децата от гората


Живеем всички заедно, под един „Вселенски покрив”, а все повече не желаем да знаем нищо един за друг. Изолацията става все по-голям проблем на нашето общество. Ако едно нещо не е в дома ми, то не ме засяга, не е мой проблем. Питали ли сме се, колко деца живеят в труднодостъпни райони в планината, абсолютно изолирани от света. Села и махали, накацали по склоновете на Родопите: Пашово, Света Петка, Аврамово, Крастева, Абланица, Ряхово, Кондова, Алендерова... и още много. Децата от тези села учат в местните училища. Държавната политика в образователната система е единственият им допир до големия свят. Колко учители от града отиват да преподават в тези трудни райони? Това е една абсолютно затворена система, която се самовъзпроизвежда. Примерът за бъдещето си, който виждат тези деца е този на общността и това е гората: дървари, берачи на плодове и гъби или работа в чужбина. Те нямат знанието, смелостта, мечтателството да видят друго бъдеще пред себе си.

Вече четири години работим с децата от тези общности и полагаме усилия, за да убедим семействата им да ни се доверят, за да се срещнат с нещо различно и непознато за тях. Те са изградили чувство на незначимост, недоверие и страх да влязат в общуване с външни хора. Темите за култура и изкуства са абсолютно непонятни за тях. Познават единствено хората и песните на центъра на селото, които са обвързани с тяхната религиозна принадлежност.

Ние стоим зад каузата си, че изкуството може да промени вътрешния свят на всеки един човек. Затова срещите на децата със артисти и професионалисти от различни области им помага да излязат от стереотипа. При децата гостуват поканени от нас изявени личности от света на науката - билогия, астрономия, физика, химия, психология; от културата: актьори, художници, аниматори, сценаристи, режисьори и музиканти. Чрез творчески занимания децата придобиват самочувствие, желание за изява и усещане за равни възможности.

Досега сме работили с над 600 деца от региона, както и деца от различни градове на България, деца на емигранти, пристигащи от различни краища на света - Белгия, Англия, Америка, Тайланд, Малта, Швеция, Франция, Швейцария. През 2019 г. 25 деца от с. Света Петка и от ЦНСТ- Велинград се срещнаха с артисти от театър НО-Осака, Япония и представиха спектакъл пред хилядна публика на сцената на Античен театър - Пловдив. Неописуемо преживяване! 2020 г. с деца от ЦНСТ- с.Лисичево и от селата Пашово и Света Петка направихме документален филм на тема „Пътят на мечтата”. Децата участваха в работилници с глина, тъкане, кино, анимация и всичко приключи с едно пътуване по пътя на теснолинейката. Децата усетоха идеята за пътуващия човек, търсещ приключения.

Всяка година обръщаме специално внимание на темата екология. Тук много места в красивата гора са превърнати в сметища. Те нямат никаква идея какво причиняват на мястото, което ги е приютило да съградят своите домове. С децата наравихме почистване на региона и направихме инсталация от събраните боклуци в центъра на с.Света Петка.

Да, това е нашата мисия да пренесем изкуството и културата от големия град в малките населени места и така да отворим широко затворените очи на тези деца към света. За да я постигнем, ни е необходимо ново пространство, в което ще работим с децата. Целта на кампанията ни е да изградим пространството, което ще бъде нашата Зелена класна стая в гората, оборудвано от естествени материали, които ще бъдат закупени от местни дърводелници.

Зелената класна стая ще бъде построена в село Юндола на терен собственост на Сдружение „Социални системи Юндола”. Това пространство ще помогне на децата да излязат от познатата им среда и да го припознаят като тяхно място за срещи с други деца и артисти. Идеята ни е да имаме по-добри условия и база, специално предназначена за работа с деца, за да продължим да работим с деца от близките села, както и от цялата страна и живеещи зад граница. В Зелената класна стая с помоща на изкуство и наука ще обединим техните мечти и идеи.

Очакваме децата, които ще вземат участие в творческите сесии, да придобият повече самочувствие в себеизразяването си, да отключат своя творчески потенциал, да осъзнаят своята значимост в обществото и да поемат лична отговорност към него, както и да се преодолее негативния стереотип към тези общности.

.

 

Новини и коментари

Основна снимка
Мая Бежанска
Дарения
 100  лв.

Целева сума
 10,000  лв.
Край на кампанията
18.12.2023
Дарители
1

Категория на кампанията : Култура / изкуство

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Сдружение 'Социални системи Юндола'

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Анонимен дарител  100  лв.

Дар за дарители


Дарете 10000 лв. и ще получите:
дигитални картички

Общо 1000 дара са осигурени.
 

Инициатор

Основна снимка
Мая Бежанска

QR Code на кампанията

Изкуство за децата от гората - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта