Всички кампании

Women In The Mountains


Резиденция за писателки в Родопите

Професионалното занимание с писане e взискателна форма на труд, която няма работно време. Притиснати от работното ежедневие, грижата за дом и семейство, и културните очаквания, писателките се борят да си осигурят място, където да могат да пишат „при затворени врати“ и да получат достъп до уединението, което често се счита за предпоставка за добро писане. Вместо това жените пишат в колите си, в баните си, в гардеробите си, пишат, докато кърмят, пишат в телефона си, докато пазаруват или докато вършат редица домашни задължения, които са невидими в нашия патриархален свят. Писането не е само седене пред листа или лаптопа. То е и мислене, четене и житейски опит, който те вдъхновява.

Резиденцията за писателки в Родопите Women in the Mountains ще отвори свещено пространство от 10 пълни дни за дълбок, необезпокояван творчески труд във вдъхновяваща и регенерираща близост с планината за 10 писателки от България и Европа. Участничките, избрани от международно жури, ще работят върху вече започнато произведение или идея за такова, в комбинация с менторски срещи с успешни писателки, редакторки и издателки с цел развитие на писателската им кариера. Тъй като за много жени е трудно да отсъстват от работа  или от дома за цели 10 дни сме предвидили стипендия за участието им, както и финансова компенсация за жените, които се грижа за деца/роднини и няма при кого да ги оставят по време на тяхното отсъствие.

С кампанията ни целим да повишим осведомеността по отношение на невидимите пречки – закостенели очаквания на обществото, че жената не само трябва да се посвети на другите, но и че това да е неспирен източник на удоволствие за нея, подценяването на писането, когато се прави от жени, автоматичната тежест, която патриархалното общество дава на мъжете автори и др., с които всички писателки, от дебютиращите до световноизвестните, се борят всеки ден, за да могат да пишат.

Реализацията на проекта ни струва около 40 000 лева, като с тази кампания целим да наберем 2 000 лева. От нашите дарители очакваме да дарят сума, която е според възможностите им, за първото издание на резиденцията, която ще се реализира в партньорство с Български фонд за жените. С ваша помощ ще променим живота на 10 жени и ще овластим и еманципираме много повече, давайки им шанс да се отърсят от външно наложени предубеждения, да окажат внимание на себе си, на своите нужди, за да се развият професионално като писатели.

Благодарение на подкрепата ви ще започнем разговор на достъпен език за основните проблеми, с които се сблъскват писателките и ще повишим осведомеността на много жени, които страдат от тези проблеми без да го осъзнават и жертват мечтите си заради това.

От 2007 г. насам фондация „Елизабет Костова“ е предоставила възможности на над 5 000 писатели в България и по света чрез менторство, обучение, нетуъркинг. Като организация, основана от жена и ръководена от жени, сме солидарни с проблемите на жените в творческите индустрии и разпознаваме проблемите, с които се сблъскат, особено в независимия и неправителствения сектор.

 

Тази организация е участник в проекта на Фондация BCause „Информиране, ангажиране, успех“ с финансовата подкрепа на фонд „Активни граждани България" (www.activecitizensfund.bg) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП). Основната цел на проекта е подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор, в това число на гражданските организации. 

 

Новини и коментари

Основна снимка
Виолета Радкова - Стоянова
Дарения
 2  лв.

Целева сума
 2,000  лв.
Край на кампанията
27.05.2023
Дарители
2

Категория на кампанията : Култура / изкуство

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Фондация "Елизабет Костова"

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Bdbdb rbrb  0  лв.
Анонимен дарител  2  лв.

Инициатор

Основна снимка
Виолета Радкова - Стоянова

QR Code на кампанията

Women In The Mountains - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта