Всички кампании

Грижа, емоции и усмихнато лято за 25 човека с деменция


На всеки 3 секунди някой по света развива деменция. В България лицата с деменция са над 100 хиляди.

В домовете за резидентна грижа за хора с деменция във Варна и Разград и дневен център Варна те са общо 95.

Хората с деменция са част от обществото, точно като всички останали, но често остават изолирани заради своите специфични нужди. Ограниченото им социално общуване води до стрес, апатия, депресивни състояния и влошаване на психическото им състояние. С напредване на заболяването паметта им „се губи“. Ориентацията и придвижването им са затруднени и те все по-трудно се справят и с наглед елементарни ежедневни дейности. Факт е – хората с деменция имат нужда от подкрепа във всичко, но най-много имат нужда от грижа и разбиране.

В ранна и средна степен на заболяването хората с деменция са способни да участват в смислени дейности, които събуждат спомени и предизвикват положителни емоции у тях. Такива активности са социалните контакти и културните достижения - те разнообразяват и осмислят ежедневието на всеки възрастен. За хората с деменция те са ключови и особено важни за забавяне развитието на заболяването и поддържането на духа им. Досегът с природата радва, зарежда и успокоява всекиго. Той носи радост и позитивни емоции и на хората с деменция.

Заедно можем да помогнем на 25 лица с деменция да изпитат очарованието на природата и историческото богатство.

Дарявайки, вие ще ни помогнете да организираме 8 еднодневни екскурзии за хората с деменция от центровете във Варна и Разград.  Така  те ще имат възможността да  посетят природни и исторически забележителности и музеи в техните градове. Преживяването ще им помогне да възвърнат  усещанията и възприятията си за света, а познатите от младостта им обекти ще събудят важни за тях спомени.

Необходими са 4000 лв. за наемане на микробуси за трудноподвижните хора, храна и такси-вход за културните забележителности. 

Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ има опита и доверието на двете институции от предишни занимания – онлайн срещи на болните със световни културни забележителности по време на пандемията. Екипът организира още консултации и групи за взаимопомощ и информация, насочена към близките на болните.

Благодарим Ви за съпричастността и солидарността!

 

Можете да подкрепите кампанията и чрез дарителски SMS с кодова дума DMS SOLIDARNOST на 17777 за трите мобилни оператора.

Тази организация е участник в проекта на Фондация BCause „Информиране, ангажиране, успех“ с финансовата подкрепа на фонд „Активни граждани България" (www.activecitizensfund.bg) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП). Основната цел на проекта е подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор, в това число на гражданските организации.

Новини и коментари

Основна снимка
Красимира Йорданова
Дарения
 3,725  лв.

Целева сума
 4,000  лв.
Край на кампанията
10.07.2023
Дарители
38

Категория на кампанията : Деца и възрастни с увреждания

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Фондация "Състрадание Алцхаймер България"

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Фондация Теофана Драгиева  500  лв.
Анонимен дарител  5  лв.
Анонимен дарител  200  лв.
Петя Димитрова  100  лв.
Йордан Михайлов  50  лв.

Инициатор

Основна снимка
Красимира Йорданова

QR Code на кампанията

Грижа, емоции и усмихнато лято за 25 човека с деменция - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта