Всички кампании

Изографисване на сцена Успение на Света Богородица, гр. Брезник


Здравейте, скъпи хора!

Обръщаме се смирено към Вас с молба да ни помогнете със събирането на средства за изографисването на храм-паметник „Св. Георги Победоносец“ в гр. Брезник. Строежът му е завършен през 1948 г., но идеята за него се ражда още в началото на 20-ти век с желанието на родолюбиви брезничани да почетат паметта и саможертвата на загиналите българи в Сръбско-българската война. Много от местните прегръщат инициативата и започват да събират средства. Проектът за храма е създаден от арх. Смирнов, проектирал храм-паметника „Св. Александър Невски“, но поради високата цена за осъществяването му е адаптиран към събраната сума. В него може да бъде видян уникалният дървен трон на цар Фердинанд, който преди това се е намирал в София, в параклиса на Военното училище, но заради бомбардировките през Втората световна война е преместен. През годините сградата на храма е била външно освежавана, извършвани са редица ремонти, но поради невъзможност за събиране на необходимата сума все още не е изографисан.

През 2017 година стартирахме кампания за събирането на средства, поставени са и кутии за дарения в храма. Решихме да започнем поетапното изографисване на храма, като започнем с изографисването на западната стена със сцената „Успение на Света Богородица“. Събрани са малко над 7 000 лв., а необходимата сума е 12 000 лв. Стартирахме работа на 03.06., а срокът за изпълнение е до 30.07.2022 г. Ще сме благодарни да подкрепите в този срок инициативата с дарение и/или споделяне!

Oтец Михаил Станкович и Соня Темелкова, председател на сдружението се обръщат към дарителите с апел за подкрепа

Сдружение „Заедно за храма „Св. Георги Победоносец“ е създадено единствено с цел събиране на средства за изографисването на храма. Ще бъде споделяна ежеседмично информация за прогреса на инициативата.

При неанонимни дарения от над 100 лв. за дарителите е предвидено Свидетелство за дарение и осввтена икона тип „диптих“, ще се свържем с вас на посочената от вас вашата електронна поща за получаване на дар за дарител.

Новини и коментари

Основна снимка
Станислав Асенов
Дарения
 1,213  лв.

Целева сума
 5,000  лв.
Край на кампанията
28.07.2022
Дарители
4

Категория на кампанията : Култура / изкуство

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Сдружение „Заедно за храма „Свети Георги Победоносец“

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Анонимен дарител  100  лв.
Анонимен дарител  1,000  лв.
Анонимен дарител  108  лв.
Анонимен дарител  5  лв.

Дар за дарители


Дарете 100 лв. и ще получите:
Свидетелство за дарение и осввтена
икона тип „диптих“

Общо 40 дара са осигурени.
 

Инициатор

Основна снимка
Станислав Асенов

QR Code на кампанията

Изографисване на сцена Успение на Света Богородица, гр. Брезник - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта