Всички кампании

Да вдъхнем живот на старите книги


Избирайки нашата кауза, Вие спомагате в осъществяването на подетата от Регионален исторически музей – Плевен инициатива за преиздаване и осъвременяване на стари и редки книги, с което целим да превърнем знанията за нашето миналото в полезни, увлекателни и да ги направим достъпни за широк кръг от читатели. 

Заглавието, по което работим в момента е книгата на полк. Георги Панев „4-ти пехотен Плевенски на Н. В. полк по в Европейската война (1915-1918)“. В нея полковник Панев проследява подробно бойния път на полка по време на Първата световна война. Той е боен командир на 4-ти пехотен Плевенски полк почти през целия период на войната. Това прави и разказа му още по-ценен, защото говори от позицията на очевидец.

Планираното издание в максимална степен следва това от 1939 г. Заглавието е идентично с това на първото издание. Вътрешната структура е запазена, но текстът е осъвременен, като по този начин разказът за бойния път на 4-ти пехотен Плевенски полк ще бъде по-добре възприет от съвременния читател. В бележки под линия са изведени и уточнени многобройните имена на села, махали, върхове, хребети и т. н., които изобилстват в текста. Оригиналните карти в първото издание присъстват и тук, но са осъвременени и оцветени, което ги прави значително по-представителни и най-вече носещи повече информация.

Илюстрациите в приложението след текста са добавени от редакторския екип и са от фонда на Регионален исторически музей – Плевен. Повечето от тях са непубликувани до този момент, с което вярваме ще обогатят изданието и ще дадат една по-добрата визуална представа на разказа. 

В момента работим по оформлението на книгата, а кампанията ДА ВДЪХНЕМ ЖИВОТ НА СТАРИТЕ КНИГИ е за набирането на средства за нейното отпечатване.

Новини и коментари

Основна снимка
Димитър Петров
Дарения
 983  лв.

Целева сума
 4,800  лв.
Край на кампанията
17.07.2022
Дарители
10

Категория на кампанията : Култура / изкуство

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Регионален исторически музей - Плевен

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Анонимен дарител  100  лв.
Анонимен дарител  108  лв.
Мирослав Славов, Габриела Недялкова  150  лв.
Анонимен дарител  30  лв.
Анонимен дарител  100  лв.

Инициатор

Основна снимка
Димитър Петров

QR Code на кампанията

Да вдъхнем живот на старите книги  - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта