Всички кампании

Гореща телефонна линия за домашно насилие, СЛУШАМЕ ВИ!


„Страхувам се за живота си, пребива ме всяка вечер и пред децата. Прощавам, но искам да умра“, Ралица, 38 години

„С мъжа ми сме заедно от 8 години, но в началото на пандемията той загуби работата си. Оттогава започна да пие и да става агресивен към мен – обижда ме, а от половин година започна и да ми посяга. Обичам го и искам да му помогна.“, Силвия, 45 години

„Бяхме толкова влюбени. Оженихме се и веднага след раждането на първото ни дете приказката свърши. Започна тормозът. Моето внимание и усилия бяха насочение към детето, което събуди ревността у него. Ограничих кръга си от приятели и близки. Не излизах от дома и се съгласявах с всяко негово желание. Загубих себе си. Не знам коя съм“, Биляна, 28 години

„Знаех, че за добро семейството е нужно жената да е „послушна“. Знаех, че в добрите семейства цари тишина. Опитвах да я пазя 40 години. Най-трудният момент настъпи, когато порастналия ми син ми посегна. Питах се в какво съм сгрешила“, Райна, 69 години

Това е малка част от историите, които стигат до Горещата телефонна линия. Тези истории се случват почти ежедневно, по време на пандемията техният брой нарасна с 30%. За нас това са болка, страх, страдание, с което се сблъскват пострадалите от насилие. Справянето с емоционалната травма изисква навременна реакция на емоционална подкрепа, даване на сили, предефиниране на смисъл, ценности и качество на живот.

Инициативата Гореща телефонна линия 0700 40 150 за жертви на домашно насилие стартира в началото на пандемията през март 2020 г. от територията на болница „Пирогов“ в партньорство с Главна дирекция на полицията. В края на 2021 г. още пет големи здравни заведения в София се присъединиха към инициативата - здравните и полицейски служби са първите места, където пострадалите се обръщат за помощ. Линията работи 24 часа в денонощието. От другата страна на телефона слушат, утешават и помагат висококвалифицирани професионалисти. Те са преминали специализирано обучение в областта на жертвено, рисково и агресивно поведение.

През 2021 г. Асоциация „Деметра“ е подкрепила общо 491 пострадали от насилие под различна форма, 32 деца и 459 пълнолетни. Потърсилите помощ на Горещата линия са 197 лица. През 2021 г. телефонната линия бе финансово подкрепена от Министерство на правосъдието за 4 месеца, след което функционира изцяло на доброволни начала!

Средствата, които се набират в настоящата кампания са за специализирани психологични консултации за пострадалите и за заплащането на телефонната линия.

Вашата подкрепа за Горещата телефонна линия би дало възможност на много хора да облекчат болката и страданието си чрез усещане за защита, възможност за внасяне на осъзната промяна, възможност за вливане на сили срещу страхове, колебания, зависимости, необосновано насилие. Ще ни бъде по-спокоен денят, а вечер и сънят, ако знаем, че сме били благородни и подкрепящи, ако сме спасили и защитили още един човешки живот, ако сме утешили още една кървяща от болка душа!

Подкрепете ни, защото вярваме, че психологичното благополучие е право на всеки индивид, а обществото ни го дължи на пострадалите от домашно насилие! 

Новини и коментари

Основна снимка
Живка Драганова
Дарения
 2,573  лв.

Целева сума
 5,000  лв.
Край на кампанията
18.06.2022
Дарители
7

Категория на кампанията : Човешки права

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: АСОЦИАЦИЯ ДЕМЕТРА

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Анонимен дарител  100  лв.
Silviya Chakarova-Yordanov  50  лв.
Анонимен дарител  100  лв.
Анонимен дарител  200  лв.
Анонимен дарител  15  лв.

Инициатор

Основна снимка
Живка Драганова

QR Code на кампанията

Гореща телефонна линия за домашно насилие, СЛУШАМЕ ВИ! - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта