Всички кампании

Да дарим за скулптора на къдроглавия властелин на езерата!


Къдроглавият пеликан е една от най-забележителните и едри европейски птици. Размахът на крилете им достига 3 м и когато лети прилича на малък самолет, а на височина е колкото средно висок човек.

Няма друг такъв голям европейски град като Бургас, където хората могат да се насладят на красотата на огромните пеликани, подредени в стройни редици над главите им. Безшумно, в невероятен синхрон, почти без движение тези удивителни птици се носят така леко във въздуха, сякаш са ефирни създания, а не тежащи до 15 кг летящи крепости.

Езерата на Бургас - Атанасовско, Вая и Мандра са едни от най-важните за пеликаните по време на зимуване и миграция. Тогава тук може да се наблюдават струпвания от няколко стотин до над хиляда индивида. Птиците намират място за почивка и храна по време на дългото си пътешествие от Африка на север до Румъния на пролет и обратния маршрут през есента. Затова Бургаските езера са жизнено важни за световната популация на вида.

Пеликаните са любимци на бургазлии и са емблематични за града, затова ние от БФБ искаме заедно с всички вас да създадем една красива скулптура на къдроглав пеликан, която да поставим в Морската градина на Бургас и да можем чрез нея да разкажем интересната история на пеликаните – защо са толкова важни, какво ги заплашва и какво може да се направи за тях.

Но няма как да се справим сами и бихме искали да помолим за вашата помощ и съдействие, за да съберем необходимите средства за скулптура в реален размер, изработена от художник, който също като нас е запленен от къдроглавия властелин на езерата!    

Разчитаме на идеите ви как да изглежда скулптурата, какъв материал би бил най-подходящ и дали да е с разперени криле или в стоеж. Не се колебайте да ни пишете на saltoflife@biodiversity.bg за Пеликана.

Новини и коментари

Основна снимка
Радостина Ценова
Дарения
 240  лв.

Целева сума
 5,000  лв.
Край на кампанията
29.05.2022
Дарители
9

Категория на кампанията : Природа / животни

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Българска фондация Биоразнообразие

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Таня Цветкова  20  лв.
Габриела Славова  20  лв.
Румяна Иванова  30  лв.
Tracy Gray  10  лв.
Боряна Желязкова  20  лв.

Дар за дарители


Дарете 20 лв. и ще получите:
Природа в кутия ПЕЛИКАН

Общо 30 дара са осигурени.
 

Инициатор

Основна снимка
Радостина Ценова

QR Code на кампанията

Да дарим за скулптора на къдроглавия властелин на езерата!        - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта