Всички кампании

Лечение и рехабилитация на деца


Да знаеш, че детето ти има нужда от медицинска помощ и да не можеш да му я осигуриш. Това е усещане, което никой не трябва да изпита.

Фондът за лечение и рехабилитация на деца на Фондация Бикоуз подпомага със средства предимно деца с нужда от постоянна рехабилитация и за закупуване на помощни средства. 

През 2020 год. към фонда се обърнаха за финансова подкрепа родителите на деца, страдащи от детска церебрална парализа, епилепсия, специфични разстройства в развитието на двигателната функция, спина бифида с хидроцефалия, детски аутизъм, разстройство на психичното развитие, разстройство на експресивната реч.

Клиничната пътека за рехабилитация на деца с ДЦП покрива 10 дни процедури (2 седмици без събота и неделя). За децата с постоянен адрес в София Столична община дофинансира още 10 дни процедури, така че да няма дълги паузи в терапията. За съжаление, децата от провинцията нямат такава привилегия, затова се налага родителите да отделят сериозни средства, с които в обичайния случай не разполагат. При децата със заболявания, различни от ДЦП, например епилепсия, проблемът е още по-сериозен, защото клиничната пътека е за 1-2 курса рехабилитация годишно, което е крайно недостатъчно

Решенията за отпускане на средства от Фонда се взимат от комисия, която заседава два до четири пъти годишно. Средствата се превеждат директно на рехабилитационните центрове и медицинските центрове.

На кого помогнахме през 2020?

  • За две деца с детска церебрална парализа бяха осигурени бягаща пътека за терапевтични цели и велоергометър.
  • Помощ потърсиха родителите на 2 деца с разстройство на обмяната и с полималформативен синдром за закупуване на кислородни концентратори и аспиратор за секрети.
  • Беше подпомогнато лечението и на едно дете с диагноза лумбална спина бифида с хидроцефалия за закупуване на катетри, иригационни системи и диоптрични очила.
  • За едно дете с диагноза епилепсия – Синдром на Уест бяха отпуснати средства за закупуване на медикамента “Сабрил” за 3-месечен курс терапия
  • Едно дете беше дофинансирано за извършване на генетични изследвания за потвърждаване или отхвърляне на генетичен синдром. 
  • Подпомогнати са общо 20 деца за терапия в следните центрове: Фондация „Воден път”, Център „Логос АБВ”, Сдружение „Аутизъм днес”, Личностен институт, Росица Кондева – логопед, „Светулки А-Я”, Център за психично здраве, Игиа ЕООД , Семира консултинг, МЦ ДНХ

 Разкази на родители: 

При осиновяването си В. беше с изоставане в развитието си, свързано с говора, движенията, комуникацията, неспособност да се храни и ходи самостоятелно. Това наложи да ползвам услугите на логопед от началото и до момента. Вследствие на усилията и постоянството, детето вече свързва думи в изречение, разбира, познава всички букви и числа до 10, но все още се констатира голямо изоставане в развитието. Необходима ни е помощ, за продължи логопедичната терапия.”

„За втори път се обръщаме към вас с молба за финансиране. Първия път, когато ни подкрепихте, закупихме на болното си дете вертикализатор, който ползваме и до този момент. Настъпи подобрение и продължаваме да се борим с тежката диагноза ДЦП. От половин година посещаваме рехабилитатор на лични разноски. Успяваме да се справим донякъде и сами, но имаме нужда отново от вашата подкрепа, за да продължим и, ако е възможно, да увеличим процедурите, за да се подобри състоянието на момчето ни.”

Помогнете ни да достигнем до повече деца и родители! Вашата подкрепа е жизненоважна за децата и е глътка въздух за родителите, които ежедневно се опитват да осигурят нормален живот на децата си.

 

Новини и коментари

Основна снимка
Веселина Йорданова
Дарения
 10,000  лв.

Целева сума
 10,000  лв.
Край на кампанията
30.12.2021
Дарители
76

Категория на кампанията : Лечение / рехабилитация

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Фондация BCause

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Анонимен дарител  737  лв.
Анонимен дарител  200  лв.
Анонимен дарител  200  лв.
Анонимен дарител  20  лв.
Венелинка Димитрова  202  лв.

Инициатор

Основна снимка
Веселина Йорданова

QR Code на кампанията

Лечение и рехабилитация на деца - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта