Всички кампании

Дарения за иконостас за параклис, посветен на Св. вмчк Мина


Православен храм „Въздвижение на Кръста Господен“, местност Кръста, София набира средства за изработка на иконостас към параклис "Св. вмчк Мина", който се намира в криптата на храма. Проектът е възложен на български майстор дърворезбар и включва кувуклия, проскомидия, аналой, певница, синтрон, владишки трон, маса за кръщене и олтарна преграда. Чрез параклиса ще бъде почетен Св. вмчк Мина, покровител на семейството и пътешествениците. Завършването му е дългоочаквано събитие за всички вярващи християни. В началото храмът е трябвало да носи неговото име, но в последствие е прекръстен в чест на Кръста.  

Местността Кръста, където се намира храма, е в район "Лозенец", София. Мястото е наречено така, защото от древни времена преданието гласи, че тук император Константин Велики е видял в небето кръстното знамение и чул глас Господен, който му казва, че с този знак ще победи враговете. Според преданието, софиянци точно в тази местност решили и издигнали под формата на кръст паметник непосредствено след Освобождението в памет събитието и в чест на падналите руски воини. Днес каменният кръст е със статус паметник на културата от местно значение и се смята за първият за България мемориален паметник, издигнат в чест на Освобождението.

Освещаването на терена и първата копка са направени през далечната 1996 г., като две години по-късно строежът на храма бива „замразен“ След сериозни преустройства, наложили се заради канонични и архитектурни неточности, след довършителни работи и вътрешно оформление, на 15-ти октомври 2017 г. храмът “Въздвижение на Светия Кръст Господен” е осветен и отворен за поклонение на православните християни. Необходимите средства за първата част по проекта за изграждане на иконостас в строящия се параклис са на стойност 30 000 лв.

Новини и коментари

Основна снимка
Валентин Вутев
Дарения
 325  лв.

Целева сума
 30,000  лв.
Край на кампанията
30.12.2021
Дарители
2

Категория на кампанията : Култура / изкуство

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Православен храм "Въздвижение на Светия Кръст Господен"

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Анонимен дарител  25  лв.
Анонимен дарител  300  лв.

Инициатор

Основна снимка
Валентин Вутев

QR Code на кампанията

Дарения за иконостас за параклис, посветен на Св. вмчк Мина - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта