Всички кампании

Мед с кауза


Ние сме създателите на проекта „Мед с кауза“ – ученици от IX“б“ клас в Средно училище „Христо Ботев“, гр. Ихтиман.

https://www.youtube.com/watch?v=144zeLhqScw

Чрез този проект бихме искали да се фокусираме върху грижата и подкрепата на деца със специфични здравословни проблеми. Целта ни е да получим финансиране, с което да закупим специален иновативен кошер, който да поставим в двора на нашето училище.

Нашата идея е да продаваме мед с благотворителна кауза в полза на децата с диабет. Със събраните средства, ще закупуваме сензори за измерване на кръвната захар, които са скъпи и непосилни за много семейства, защото не се покриват от Здравната каса. Един такъв сензор може да се използва 14 дни, след което трябва да се смени с нов.

Изборът на каузата ни е провокиран от историята на едно момиченце, което се разболява от диабет, а е едва на 4 годинки и за цял живот ще бъде на инсулин, за да се регулира кръвната и захар. Много се трогнахме и взехме присърце този случай, защото си дадохме сметка колко такива деца има в училищата, в нашето също. А малката госпожица, на която искаме да посветим каузата скоро ще бъде ученичка в нашето училище и бихме искали да допринесем за едно по-спокойно и сигурно бъдеще на такива дечица в училищната среда.

Скоро след като се роди идеята ни, по новините съобщиха за 4-месечно момиченце, отгледано в болница, което е с диагноза хиперинсулинова хипогликемия и се нуждае от такива специални сензори, за да не бъде убождано по 8 пъти на ден. Което още повече затвърди желанието ни да събираме средства, с които да закупуваме сензори и да ги даряваме на нуждаещи се семейства с такива специални дечица.

Малка част от меда ще оставяме в минимални дози от най-малките бурканчета за извънредни случаи на хипогликемия. Както всички знаем, когато на диабетиците им падне кръвната захар, винаги трябва да вземат нещо сладко – захар, бонбони, кола, които са изключително вредни дори и за здрав човек. Медът съдържа вода и много витамини и минерали, които не се съдържат в захарта. Той е и по-малко калоричен. Също така, в меда има почти 200 различни вещества, включително антиоксиданти. Антиоксидантите са група биохимични съединения, произвеждащи се в тялото или приемани с храната, които защитават клетките от увреждания, причинени от оксидативния стрес. Те са вещества, действащи благоприятно и отпускащо върху човешкия организъм.

Ето защо, медът, използван като заместител на захарта, има полезни и благотворни свойства при добре управляван диабет.

Нашият мед ще бъде с кауза за нашите дечица. Напоследък расте броя на деца, заболели от диабет и основната ни цел е да им осигурим едно по-здравословно и безопасно пребиваване в училище. За да се чувстват спокойни те и техните родители, че със сензорите за измерване на кръвната захар, ще са в безопасност. И да знаят, че винаги ще имат по едно малко бурканче на разположение, в случай на хипогликемия. При възникване на криза, те ще могат да вземат нещо сладко и същевременно полезно.

Финансирането ни е необходимо, за да закупим специален кошер със 7 рамки, от всяка от които може да се добие 3 кг мед. Кошерът е с кранче, което като се отвори, медът изтича директно в буркана. По този начин пчелите не се безпокоят, а всеки ученик, под ръководството на преподавател ще може да добива мед. Ще закупим и специални предпазни костюми – за възрастен и дете, за да може големите ученици да наливат меда, а малките да гледат отблизо и да се обучават безопасно и без риск от ужилване. Едновременно с това, ще могат да наблюдават работата на пчелите през специалното прозорче.

Интересно, полезно и с благотворителна цел! А нашата цел е да оставим нещо след себе си – на нашето училище и на нашите деца. Защото децата са най-хубавото нещо на света!

Имаме идея да изрисуваме кошера и на него да бъде изписано послание: „От Царица пчелица за специални дечица“. Ще кръстим пчелата-майка на името на момиченцето, на което посвещаваме каузата. А паралелно с грижата за децата, ще се грижим за природата, обучавайки се и наблюдавайки пчелите и живота, който създават! Защото напълно осъзнаваме взаимовръзката между живота, здравето, природата и необходимостта от пчелите.

Ние сме ученици в химическа паралелка и бихме искали да осъществим първата си реална бизнес идея, която е социално ориентирана, а паралелно с това да работим по специалността си.

Затова ще произведем био сапуни с аромат на мед и със сушени билки и цветя, които ще изпращаме като дар на всеки, който направи дарение на стойност над 100 лв. Този дар ще се състои от красиво опакована кутия, съдържаща ароматно сапунче, свещ от пчелен восък и ръчно изработен сувенир-пчеличка, които винаги да напомнят на дарителите за това, че са допринесли за реализирането на една ученическа благотворителна идея и че със своето дарение закупуват многократно сензори за дечица с диабет. А всеки, който направи дарение над 200 лв., ще получи към основния дар и специален ръчно изработен кошер.

Смятаме, че ще се справим напълно с тази наша инициатива, благодарение на предишния ни опит в доброволческата дейност. Имаме участия в училищни благотворителни базари; организиране на инициативи срещу агресията и тормоза в училище; събиране на пластмасови капачки и предаване за рециклиране с благотворителна кауза; участие в проект "Право в целта, Get Up and Goals Bulgaria, в учебни модули "Климатични промени" и „Неравенства“.  

Учим, помагаме, обичаме! Защото тези три вълшебни думички ни водят към един пълноценен и изпълнен със смисъл живот.

Новини и коментари

Основна снимка
Ирена Петрова
Дарения
 3,000  лв.

Целева сума
 3,000  лв.
Край на кампанията
12.08.2021
Дарители
41

Категория на кампанията : Деца и възрастни с увреждания

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Средно училище "Христо Ботев", гр. Ихтиман

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Анонимен дарител  230  лв.
Деси и Маги  50  лв.
Анонимен дарител  20  лв.
Анонимен дарител  30  лв.
Нина и Митко  100  лв.

Дар за дарители


Дарете 100 лв. и ще получите:
Ароматно сапунче със сухи цветя, свещ
от пчелен восък и пчеличка-сувенир

Общо 20 дара са осигурени.
 

Дарете 200 лв. и ще получите:
Ароматно сапунче със сухи цветя, свещ
от пчелен восък и пчеличка-сувенир +
ръчно изработен кошер

Общо 10 дара са осигурени.
 

Инициатор

Основна снимка
Ирена Петрова

QR Code на кампанията

Мед с кауза - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта