Всички кампании

Подкрепа за творците в Бургас


ЗА КАКВО Е ТАЗИ КАМПАНИЯ?

През 2020 година голяма част от творците в България и по света останаха без работа и средства, поради наложените ограничителни мерки във връзка с Covid-19. В Бургас над 200 творци, школи по изкуствата и културни мениджъри бяха и все още са изправени пред предизвикателството как да запазят професията си и да продължат артистичната си работа.

Това не е просто статистика - това са прекършени съдби, неосъществени мечти. Това е състояние на самота и беззащитност, които са убийствени за твореца. Един вакуум, в който липсата на перспектива се подсилва и от страха за оцеляване. Тази кампания освен да помогне, иска и да подкрепи, да покаже, че оцеляването не е самотно преживяване - има някой/някои, които са с мисъл за другия. Ако материалните стимули ще обезпечат един месец, отношението и грижата ще върнат вярата, мечтите, ще дадат опора за нова стъпка. Нищо не ни прави по-смислени и силни от подкрепата, от свързването помежду ни в една особено енергийна, човешка, творческа мрежа.

Ще изчезнат ли творците? Ще се преквалифицират ли в други професии? Ще остане ли изкуството само на екрана на компютъра?

Artist Relief Fund – Burgas има за цел да подпомогне творци на Бургас, пострадали от ограниченията, наложени в условията на пандемия.   

Кампанията набира средства до 14 май 2021 г. Средствата ще бъдат предоставени безвъзмездно на поне 10 бургаски творци, чиято работа е прекъсната или прекратена заради ситуацията с Covid-19.

ЗА КОГО Е?

  • професионалисти в областта на културата и изкуствата - изобразителни и сценични изкуства, музика, школи по изкуствата, културен мениджмънт и др.;
  • живеещи/работещи в Бургас и реализирали културен проект или артистична дейност през 2019 и 2020 г. на територията на града;
  • творци на свободна практика, чиято артистична дейност е спряна заради пандемията;
  • творци, представляващи юридическо лице, чиято артистична дейност е спряна заради Ковид-19;

КАК?

  • КАК ЩЕ СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ СРЕДСТВАТА?

Набраните средства ще бъдат разпределени на база постъпилите заявления от бургаски творци, които са описали своята артистична дейност и затрудненията си в момента. Консултативният съвет ще разпредели събраните средства и ще гарантира прозрачност при отчитането им, отдавайки нужното уважение и към волята на подкрепените артисти.

Първият етап на кампанията ще продължи до 24 май 2021 г. – Деня на българската култура и писменост, а събраните средства ще бъдат разпределени в началото на месец юни, според заявените нужди на кандидатстващите артисти.

КАК МОГА ДА ПОДПОМОГНА КАМПАНИЯТА, АКО СЪМ ТВОРЕЦ И НЕ РАЗПОЛАГАМ С МНОГО СРЕДСТВА?

  • Като разпространите кампанията до възможно най-много и най-разнообразни хора в България и чужбина.
  • Можете също да предоставите някаква част от творчеството си в услуга на кампанията – като средство, с което да благодарим на дарителите или да генерираме допълнителни средства. Това могат да бъдат: билети за бъдещо представление, картини, артистични обекти или случвания, услуги или умения, които биха облекчили работата на други като вас.

КОЙ ОРГАНИЗИРА КАМПАНИЯТА?

Инициатор и организатор на кампанията е Сдружение “Танц БГ”, Бургас.

Консултативен съвет на кампанията е малък творчески и независим кръг от Бургас, който се стреми да реализира инициативи, свързани с развитието на изкуствата в града. Ние сме:

  • Петя Стойкова – културен мениджър и основател на Сдружение “Танц БГ”, хореограф на Танцова компания “Дюн”;
  • Антоанета Димчева – културен мениджър и PR с дългогодишна практика в музикалния мениджмънт, психолог;
  • Радостина Ценова – комуникатор на Българска Фондация “Биоразнообразие”, участник в организацията на редица арт проекти.

 

ПОВЕЧЕ ЗА КАМПАНИЯТА?

Фейсбук страница: https://www.facebook.com/ArtistReliefFundBurgas

 

 

Новини и коментари

Основна снимка
Петя Стойкова
Дарения
 742  лв.

Целева сума
 5,500  лв.
Край на кампанията
17.05.2021
Дарители
20

Категория на кампанията : Култура / изкуство

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Сдружение "Танц БГ"

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Ralitsa  12  лв.
Константина Ханджиева  30  лв.
Олександра Ситенко  50  лв.
Елена  15  лв.
Петя Попова  30  лв.

Дар за дарители


Дарете 12 лв. и ще получите:
Билет за танцов спектакъл

Общо 10 дара са осигурени.
 

Инициатор

Основна снимка
Петя Стойкова

QR Code на кампанията

Подкрепа за творците в Бургас - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта