Всички кампании

ЗАЕДНО ДА ИЗГРАДИМ ЧЕРУПКА! Подай ръка на лекуващи се костенурки!


Трудно можем да си представим по-кротко и уязвимо диво животно от костенурката. Тя е единствената, която бихме уловили в гората без притеснение. Оцеляла е от ерата на динозаврите, благодарение на черупката, която я защитава от лошото време, от хищниците, от студа, но не и от нас, хората. Днес костенурките са най-застрашените от изчезване гръбначни животни и до голяма степен това се дължи на хората. Само през последното десетилетие са изчезнали 7 вида. Тях нашите деца няма да видят. Днес съществуват 356 вида костенурки и почти всички са световно застрашени. В България се срещат 4 вида, всички са вписани в Червената книга.

Как им помагаме?

За щастие по света има организации, които се занимават с опазването им. В България единствената такава организация е Фондация „Геа Челониа“, която е посветена изключително на костенурките и тяхното добруване. Повече от 14 години ние приемаме ранени, болни и конфискувани костенурки и попаднали в несвойствена за тях среда в създаденият към фондацията спасителен Център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки. Сред пациентите ни най-чести са костенурките, ранени по пътищата, нахапани от кучета, ранени от косачки, гледани в плен дълги години с увреждания поради липса на важни елементи и подходяща светлина и отопление. Ежегодно след лечение и възстановяване над 250 костенурки и около 200 бебета, излюпени при нас, се освобождават в природата. Ежегодно се увеличава броят на костенурките, които остават негодни за самостоятелен живот на свобода, най-често в резултат на сериозни травми или дълъг престой в плен. Те остават в Центъра за постоянно отглеждане. Най-тежко пострадалите, които не могат да се възстановят до периода им на хибернация (зимен сън, който продължава от ноември до април) се нуждаят от грижи през зимата. В помощ на тези костенурки имаме нужда от вас сега.

Защо костенурките се нуждаят от нашата помощ?

Двучленният ни екип дълги години сам финансираше работата си или разчиташе на грантове по проекти, дарения, спонсорство и приходи от посещения. Предизвикателството, пред което сме изправени в момента е да създадем максимално добри условия за лечение и възстановяване на болните и ранените костенурки, които заради специфичното си състояние не спят зимен сън, а се нуждаят от постоянно наблюдение и грижи сега, през зимния период. Тези животни в момента са настанени в жилищна част на Центъра, която обаче е малка като площ, с лоша топлоизолация и поради това трудно отопляема. За успешното лечение и възстановяване топлината е ключов фактор, тъй като костенурките са с телесна температура, зависима от тази на околната среда (това е и причината да спят зимен сън). Ето защо те се нуждаят от топло лечебно-възстановително помещение. 

Необходимата сума за неговото изграждане е 6500 лв. и включва изработка, транспорт и монтаж на олекотена метална конструкция, термопанели, вратопрозорец с ПВЦ дограма и прокарване на електричество.

В момента не можем да осигурим сами средствата. Обръщаме се към вас с молба: ПОМОГНЕТЕ НИ, ЗА ДА ПОМОГНЕМ НА КОСТЕНУРКИТЕ! Подайте ни ръка заедно да им осигурим топлина. Подкрепете мисията на Спасителния ни център със средства или като споделите каузата ни!

Защо да дарите?

С вашия дар вие изграждате тухличка или стена от помещението, където стотици костенурки всяка зима ще се лекуват и пребивават преди да се завърнат отново здрави в природата. Дарявайки, вие ставате приятел на костенурките и сте добре дошли в нашия Спасителен център да се запознаете с обитателите му и работата ни, да видите наяве създаденото с ваша помощ, да гостувате като наш съмишленик и приятел, да изпратите децата си на нашите летните лагери или просто да се запознаете виртуално с нас: https://geachelonia.org .

Благодарим ви сърце за вашата подкрепа в усилията ни да опазим костенурките!

Новини и коментари

Основна снимка
Ива Лаловска
Дарения
 5,230  лв.

Целева сума
 6,500  лв.
Край на кампанията
30.03.2021
Дарители
86

Категория на кампанията : Природа / животни

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки към Фондация 'Геа Челониа'

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Кристина Стайкова  40  лв.
Анонимен дарител  50  лв.
Лилия  50  лв.
Анонимен дарител  20  лв.
Анонимен дарител  100  лв.

Дар за дарители


Дарете 50 лв. и ще получите:
Гостуване на Центъра за костенурки

Общо 200 дара са осигурени.
 

Дарете 200 лв. и ще получите:
Уикенд в Центъра за костенурки

Общо 30 дара са осигурени.
 

Инициатор

Основна снимка
Ива Лаловска

QR Code на кампанията

ЗАЕДНО ДА ИЗГРАДИМ ЧЕРУПКА! Подай ръка на лекуващи се костенурки! - Платформата
Платформата.бг © 2023. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта