Image

Бош България подпомага местните общности и социално значими кампании

Тази година Бош отбелязва 30 години от създаването на бизнеса си в България. По повод годишнината си компанията организира различни инициативи, а една от каузите, зад които застава, е дарителска кампания в подкрепа на Национална художествена академия. Целта на кампанията е да се съберат достатъчно средства за частичното обновяване на учебното заведение. До момента Бош се е включила с финансово дарение и дарение на уреди. Компанията приканва своите клиенти и партньори да се присъединят към благородната кауза в подкрепа на изкуството.

Инициативите на Бош България за подпомагане на различни каузи и благотворителни кампании през 2022 г. надхвърлят 15, а общата им стойност е близо 200 000 лева. Подкрепата на фондации, социални институции и нуждаещи се е значима част от дейността на компанията, тъй като сред приоритетите й е да действа отговорно и в интерес на обществото и околната среда. Служителите на Бош България активно участват в благотворителните акции като посланици на компанията, защото вярват в добрия пример и много често сами инициират такива кампании. 

www.bosch.bg     www.bosch-home.bg      www.bosch-digital.com

 

Художествено осветление върху сградата на Национална художествена академия

nha.jpg

Националната художествена академия (НХА) подготвя поставяне на художествено осветление върху фасадата на Червената сграда на Националната художествена академия, намираща се на ул. „Шипка“ 1.

Академията е създадена в края на 1896 година. Нейната сграда е построена по проект на арх. Александър Смирнов през 1907 г. и е със статут на архитектурен паметник на културата с категория „национално значение“. Тя попада и в обхвата на групов паметник на културата „Зона на исторически развилия се обществен градски център“, както и в зоната на „Историко–археологически резерват Сердика – Средец“.

Поставянето на осветление върху фасадата на НХА ще подчертае нейната характерна архитектура и ще се впише още по-видимо в градския ареал наред със сградите на Народно събрание, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий, Национална галерия Квадрат 500 и Храм-паметник „Св. Александър Невски“.

Националната художествена академия – най-авторитетното висше художествено училище в България, е открита като Държавно рисувално училище през 1896 г. с указ на княз Фердинанд благодарение на активната подкрепа на видни художници и общественици като Константин Величков, Иван Шишманов, Иван Мърквичка, Антон Митов, Борис Шац и др. С появата си, Академията не само легитимира професионалното положение на българския художник, но и започва да играе важна роля в културния живот на България. Като студенти, а по-късно и като преподаватели, през нейните ателиета преминават най-значимите представители на новото и съвременното българско изкуство, чиито постижения определят мащаба на българската художествена култура.

Вече повече от 127 години НХА активно участва в развитието на българската художествена култура и образование. От самото си начало и до днес неин основен приоритет е формирането на професионални художници в различните области на изящните и приложните изкуства, дизайна, изкуствознанието и реставрацията. Тази традиционна за Академията мисия намира израз в специфичната ѝ структура, както и в нейната цялостна образователна, научноизследователска, художественотворческа и културна политика.

През 2018 г., за първи път в историята си, НХА изнесе териториално образователна структура. Създаде се НХА – Филиал Бургас, с Постановление № 16 от 5 февруари 2018 г. на Министерския съвет на Република България.

Във Филиала се обучават студенти по специалностите „Живопис“, „Графика“, „Книга, илюстрация, печатна графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Моден дизайн“ и магистърски програми „Арттерапия“ и „Културно наследство на Българското Черноморие“. В подготовка е нова магистърска програма „Подводна археология и реставрация“, която ще бъде разработена от Института за подводна археология и катедра „Реставрация“ на НХА.

Филиалът на НХА се помещава на втория етаж в модерната и нова сграда на „Магазия 1“ в зоната за свободен достъп на Бургаското пристанище и в Конгресния център на Пристанището, където са изградени ателиета и лекционни зали за студентите, както и административни помещения.

Благодарим за подкрепата!

Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта